Nieuws

 

Podcast 'De 5 van Greup'

Luister nu naar de eerste aflevering van de podcast-serie 'De 5 van Greup'. In deze serie vertellen nabestaanden over hun betrokkenheid bij de vijf bewoners van Greup die op 19 september 1941 zijn gefusilleerd. Deze vijf mannen werden door de Duitsers gedood als vergelding voor de hulp die was verleend aan de bemanningsleden van een Britse Wellington bommenwerper die op 7 augustus 1941 een noodlanding maakte aan de 1e Kruisweg nabij Greup.

 

Deel 1: Bas Pegels

 

Stichting ‘De 5 van Greup’ houdt de herinnering aan deze mannen levend door hen ieder jaar te gedenken bij het speciale monument aan de Stougjesdijk, t.h.v. de 1e Kruisweg. Als school hebben wij dit monument geadopteerd. Leerlingen van mavo 3 worden tijdens de les bij het verhaal betrokken en schrijven gedichten. Een aantal van deze gedichten wordt door henzelf voorgelezen tijdens de herdenking op maandag 19 september a.s.

 

Met het opnemen van de verhalen van directe nabestaanden willen Thea Lefèvere en Yannick Schoenmakers, beiden docent geschiedenis op onze school, deze getuigenissen vastleggen, zodat ze niet verloren gaan. 

De herdenking bij het monument wordt maandag via livestream uitgezonden, zodat alle mavo 3-leerlingen en andere (oudere) geïnteresseerden deze ook kunnen volgen.  De herdenking bij het monument begint om 14.15 uur en is dan hier te volgen. 

Door te klikken op akkoord, geeft u aan dat u akkoord bent met onze vernieuwde privacy verklaring en het gebruik van cookies. Lees meer