Skip to main content

Gymnasium

Op CSG Willem van Oranje vinden wij het belangrijk dat je goed tot je recht komt, zodat je het beste uit jezelf haalt. Wij bieden daarvoor een goede en uitdagende leeromgeving met duidelijke regels, een leuke sfeer en respect voor elkaar en de medemens.


Je vindt hier alle informatie die voor jullie van belang is. Mis je nog iets? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom hebben veel sportclubs namen van Griekse goden en helden? Hoe komt het dat talen als Frans, Spaans en Italiaans zo op elkaar lijken? Waar komen woorden als viaduct, kasteel, tractor en krokodil vandaan? Waarom heet de apotheek in Oud-Beijerland ‘Apollo’? Allemaal vragen waar je het antwoord op vindt door op ontdekkingsreis te gaan naar de wereld van de Grieken en de Romeinen. Op het gymnasium maak je zo’n reis.

 

In de brugklas van het gymnasium reis je terug naar de wortels van je eigen leefwereld. Door je hersenen eens lekker te laten ‘gymnastieken’ ontdek je waar onze manier van denken en doen vandaan komt. De gebouwen die we bouwen, de boeken die we lezen, de films die we kijken: vaak gaan ze terug op ideeën van de Grieken en Romeinen. Zo is de democratie ontstaan bij de Grieken, hebben de Romeinen het cement en boogconstructies uitgevonden. Wist je dat ons woord school uit het Grieks komt, het betekent vrije tijd. 

 

In alle lessen reizen we af naar een andere wereld. Dat is leuk, want daardoor denken we ook steeds na over onze eigen wereld. Waarom doen wij de dingen eigenlijk zoals we ze doen? Kan het ook anders? Wat is eigenlijk ‘normaal’ (normalis) en wat is ‘raar’(rarus)? Steeds weer ontdekken we verbanden tussen vroeger en nu.  

 

We verdiepen ons dus in de wereld van de Grieken en de Romeinen. Daarom leren we vanaf de brugklas Latijn. Later krijg je ook Grieks. We lezen veel verhalen in het Latijn of Grieks. Dat is soms best een puzzel. Zo leer je bij Grieks een heel nieuw alfabet, dat bijna wel geheimschrift lijkt. Maar zoals je in groep 3 al snel ons eigen alfabet leerde, leer je ook hier heel snel lezen en schrijven. 

 

Je hebt het vast al wel door, het gymnasium op de Willem van Oranje is echt een uitdagende ontdekkingsreis. Het past bij jou als je een vwo-advies hebt, als je nieuwsgierig bent en graag wilt weten hoe iets werkt en waarom het zo werkt. Je bent niet bang voor een uitdaging en durft op zoek te gaan naar je grenzen. Je leert kritisch en creatief denken.

 

Op het gymnasium hebben we een uitgebreid programma buitenlesactiviteiten. Zo organiseren we elk jaar Gymnasiumdagen: drie dagen waarin we, samen met andere vakken, bezig zijn met de cultuur en de verhalen van de Grieken en Romeinen. Dan doen we andere dingen dan in de les: Romeins koken bijvoorbeeld of een workshop antieke sterrenkunde, mozaieken maken of een Romeinse katapult bouwen, je eigen mythe leren vertellen of er een filmpje van maken. Het is elk jaar weer anders. Daarnaast gaan we regelmatig op  excursie naar een museum of een toneelvoorstelling. En natuurlijk reizen we ook echt naar een aantal belangrijke steden van toen, zoals Xanten, Trier en natuurlijk Rome!

 

Op de website heb je vast al gezien, dat we een actieve school zijn. Kan dat allemaal tegelijk? Ja, hoor. Veel leerlingen combineren het gymnasium met het tweetalig onderwijs. Anderen kiezen voor toneel of de schoolband. In de bovenbouw kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om extra vakken te volgen, je Cambridge-certificates te halen of aan een universiteit een pre-university class of honoursprogramma te volgen. Voor wie iets extra’s wil, is er keuze genoeg. Of je nu veel uitdaging wilt of het gewoon goed wilt doen op school, het gymnasium is altijd een goed begin.


De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.