Skip to main content

Collega's vertellen

CSG Willem van Oranje is een mensgerichte organisatie waar een positief werkklimaat heerst en goed werk wordt gewaardeerd. Als school bieden wij volop ruimte voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling van ons personeel.

Hans Saarloos (44)

Docent Natuurkunde

Voorzitter Medezeggenschapsraad

In dienst sinds: augustus 2001

 

‘Studie heeft mij een bredere kijk op de school gegeven’

‘Ik zat in het vierde jaar van mijn studie toen ik op De Willem kwam werken en ik ben nooit meer weggegaan. De reden is simpel: ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Dat komt door de school, door de leerlingen, maar zeker ook door mijn collega’s. We hebben een fijne sectie met leuke mensen, dat werkt natuurlijk lekker. Ook met de andere collega’s is het contact goed. Als je samenwerking zoekt, krijg je altijd steun van iemand.

De Willem is een warme school, zowel voor de leerlingen als voor de collega’s. We zijn een echte streekschool met leerlingen uit de Hoeksche Waard, maar ook uit West-Brabant en dorpen aan de zuidkant van Rotterdam. Het onderlinge contact is goed. Natuurlijk zijn het pubers, maar ze staan altijd open voor een goed gesprek. Het is leuk om die jonge gasten te volgen en te horen wat hen bezighoudt. Alleen bij hun muziekkeuze haak ik af.

Persoonlijk
Leerlingen in havo- en vwo-bovenbouw krijgen een vaste mentor die hen begeleidt tot aan het examen. Dat zijn belangrijke jaren waarin veel op hen afkomt en waarbij het fijn is dat ze weten bij wie ze terecht kunnen. Dat maakt de toespraak bij de diploma-uitreiking ook extra persoonlijk.

Het is leuk om die jonge gasten te volgen. Ik ontmoet mijn mentorleerlingen vooral in de wandelgangen. Daar ben ik veel te vinden. Zo blijf ik goed op de hoogte en leg ik sneller contact dan wanneer ik ga mailen en op antwoord moet wachten. Inmiddels heb ik drie oud-mentorleerlingen en ook oud-leerlingen als collega. Die verjonging is natuurlijk heel belangrijk voor een school.

Een aantal jaren geleden heb ik de studie Pré-management gevolgd. Niet direct met het doel om conrector te worden, maar ik heb er wel veel geleerd en het heeft mij een bredere kijk op de school gegeven. Ook heb ik het Proficiency Level Cambridge behaald zodat ik tweetalig onderwijs mag geven. Dat zijn mogelijkheden die ik graag benut en de school biedt daar ook ruimte voor.

Het is nu mijn derde jaar als MR-voorzitter. Ik vind dat leuk om te doen. Als raad hebben wij medezeggenschap over delen van het beleid. De schoolleiding is altijd op zoek naar consensus, overlegt en stemt af. Zij werken heel transparant. Dat is fijn. Je wordt gehoord als MR.’’

 

maart 2025


Danny Meulmeester (42)

Conciërge locatie Poortwijk

Begeleider talentklas Ict & Ontwerp

Medewerker Ict

In dienst sinds: augustus 2015

 

‘De Hoeksche Waard is een fijn gebied om te werken’

,,Ik had net mijn toelating voor de Pabo binnen, toen ik de vacature voor conciërge op De Willem tegenkwam. Daarin kwam alles samen: mijn vak als technicus, mijn interesse in gebouwenbeheer en de passie om met kinderen te werken. Dat had ik echt ontdekt toen ik als technicus bij de Doelen en later bij mbo-theaterschool Hofplein werkte. Op De Willem doe ik het nu allemaal. Je leert ons vak op de werkvloer, maar ik heb toch ook de cursus pedagogisch conciërge gevolgd. Daar pik je veel van op.

De eerste jaren werkte ik voornamelijk op locatie Zoomwijck, sinds het pensioen van een collega ben ik de conciërge op Poortwijk. Ik vind het geweldig met die kinderen. Ik zeg altijd ‘Aan ons stellen ze de vragen die je aan een docent niet stelt’. Wij vinden niks gek.

Ik probeer iedere dag zo zichtbaar mogelijk te zijn en ken alle namen. Het is altijd even wennen met de nieuwe brugklassers, maar ik vind dat belangrijk. Leerlingen voelen zich dan gezien.

Het is op De Willem ons kent ons, zowel bij collega’s als leerlingen. We hebben twee locaties, maar we proberen zeker één school te zijn. Zo doe ik nog steeds de techniek bij de jaarlijkse toneeluitvoeringen op locatie Zoomwijck, daar voel ik mij nog net zo thuis als hier. De Hoeksche Waard is ook een fijn gebied om te werken. Ik ben geen Hoeksche Waarder, maar je hebt hier snel een band met mensen.

Diploma
Naast mijn taak als conciërge begeleid ik ook een talentklas Ict & Ontwerp. Die kans kreeg ik toen een collega met zwangerschapsverlof ging. En ik doe het nog steeds, ook nu ze weer terug is. Ik heb duidelijk aangegeven dat ik dat heel graag wil blijven doen, daar is naar geluisterd.

Sinds kort hangt mijn diploma Basis ict-medewerker ook te pronken in de conciërgeloge. Daar ben ik zo trots op! Het was al langer de wens om iets met ict te doen en nu werd mij de kans geboden. Ik heb mijn vrije vrijdagen opgeofferd om te studeren. Dat was best een klus, naast mijn werk en ons gezin, maar ik heb het wel gehaald.

Onlangs heb ik me ook ingeschreven voor de interne opleiding Youth Mental Health. Daarbij wordt je geleerd hoe om te gaan met de hedendaagse problematiek van jongeren. Die zien wij ook als conciërge. Die kennis pik ik toch weer mee. Een mens is nooit uitgeleerd.’’


Amber van Housselt (25)

Docent Aardrijkskunde en Nederlands

In dienst sinds: augustus 2023

 

‘Mijn collega's zijn heel behulpzaam’

,,Ik was bijna afgestudeerd als docent aardrijkskunde toen mij tijdens een transfermiddag voor docenten in opleiding werd verteld dat De Willem nog een vacature had voor dat vak. Daar heb ik op gereageerd. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kreeg ik te horen dat ik daarnaast ook Nederlands zou kunnen geven. Daar had ik wel oren naar, want bij het kiezen van een studie had ik juist getwijfeld tussen aardrijkskunde en Nederlands. Vorig schooljaar heb ik beide vakken gegeven, maar dit schooljaar werk ik drie dagen als docent Nederlands. Dat geeft mij de ruimte om me te focussen op de versnelde deeltijdopleiding en op het mentorschap van een brugklas.

De Nederlandse taal en schrijven zijn altijd al mijn passie geweest. Vandaar dat ik begon met een studie journalistiek, maar dat was niks voor mij. Ik wil graag weten wat mij op een dag te wachten staat en dat kan in dat vak niet. Aardrijkskunde was mijn andere grote passie, vandaar dat ik die studie heb gekozen. Nederlands blijft een mooi vak, dat geef ik graag, maar het allerliefst ben ik een docent aardrijkskunde die ook Nederlands geeft.
Het eerste jaar moest ik wel mijn plek zoeken op school. Ik voelde mij echt een jonge puppy, maar gelukkig komen er steeds meer jonge collega’s bij en dat vind ik heel fijn.

Streekcultuur
De Willem is een hele rustige school. Veel leerlingen komen van ver en zijn best nuchter. Er heerst hier een echte streekcultuur met eigen kenmerken. Dat is ook wennen, maar ik kende dat wel van mijn eerdere stageplekken. Ik heb op scholen in Rotterdam, Zwijndrecht en op Goeree-Overflakkee stage gelopen, dus van alles een beetje geproefd.

De Willem is voor mij een plek om te groeien. De collega’s zijn heel behulpzaam en we kunnen op elkaar bouwen. Eén keer per week komen we met de sectie bij elkaar om alles door te spreken. Ik voel mij daar op m’n gemak. De meesten zijn ouder, maar zij hebben daardoor ook meer ervaring waar ik weer van kan leren.

Leuke uitjes met collega’s is het enige wat ik nog een beetje mis, maar er gebeurt wel van alles. De werkweek wordt op vrijdagmiddag altijd afgesloten met een gezellige borrel in de personeelskamer. Daar zie je collega’s op een andere manier en ontmoet je ook mensen die je minder vaak ziet. Ik hou daarvan. Onlangs hadden we een heel gezellige dartavond voor het personeel. Dat was ook weer erg gezellig.’’


Mike Bruins (20)

2e jaars Hogeschool Rotterdam
Stagiair Bedrijfseconomie en Economie

Duur: schooljaar 2024-2025

 

‘Je moet niet bang zijn om voor de klas te staan’

,,Het is altijd afwachten bij welke school je wordt ingedeeld, maar ik ben heel blij met mijn stageplek op De Willem. Ik had van een studiegenoot al positieve verhalen gehoord over deze school, dat klonk echt top.

De Willem heeft mij opvallend verrast. Mijn eerste stage was op een vmbo-kaderopleiding, dat is toch echt een groot verschil met vmbo-theoretisch. Ik geef hier les aan mavo 4 en dat gaat soepel. We zijn nu bezig met ontwikkelingslanden, dat is voor mij ook een onderwerp dat ik goed moet voorbereiden. Daarvoor ging het over internationale handel, dat is heel erg in mijn straatje. Zeker door alles waar Trump mee bezig is, wordt het heel interessant.

Je moet als stagiair niet bang zijn om voor een klas te staan. Soms maak ik een dolletje met de leerlingen. Het hoeft ook niet meteen stil te zijn als ze binnenkomen, je moet de leerlingen wat ruimte kunnen geven. Zo bouw je met elkaar een relatie op.
Als ik zelf mijn stage voor het derde jaar mocht kiezen, zou ik absoluut hier op school willen blijven. De docenten zijn leuk en je hebt een eigen lokaal, dat geeft ook een gevoel van verantwoordelijkheid.

Een fijne stageplek is natuurlijk ook afhankelijk van je werkplekbegeleider. Ik heb een goede klik met Harry Blaak, mijn wpb’er. Ik kan met hem de opbouw van een les bespreken. Tijdens het lesgeven zit hij achter in de klas. Na afloop geeft hij mij altijd goede feedback, daar leer ik van.
Weet je wat ik tijdens mijn stage heb ontdekt? Ik ben wat strenger dan ik had verwacht. Soms weet ik niet direct hoe ik iets moet aanpakken, maar een stage is ook om te leren.’’

 

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.