Skip to main content

Tweetalig onderwijs (tto)

Op CSG Willem van Oranje vinden wij het belangrijk dat je goed tot je recht komt, zodat je het beste uit jezelf haalt. Wij bieden daarvoor een goede en uitdagende leeromgeving met duidelijke regels, een leuke sfeer en respect voor elkaar en de medemens.


Je vindt hier alle informatie die voor jullie van belang is. Mis je nog iets? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hi there!

Wat leuk dat je informatie zoekt over tweetalig onderwijs (tto) op De Willem! Op deze pagina vind je wat algemene informatie, onze visie op tto en hoe de onderbouw er uit ziet als je voor tto kiest.

 

Als je na het lezen nog wat meer informatie zoekt kan je hier kijken of bij onze agenda voor de Open Avond en Informatieavond waar het ook over tto gaat.

 

CSG Willem van Oranje is de enige middelbare school in de regio waar tweetalig onderwijs wordt gegeven. Wij zijn begonnen in 2004, en sinds 2011 zijn wij senior tto-school, wat betekent dat jij je hele schooltijd bij ons op zowel havo- als vwo-niveau tweetalig onderwijs kunt volgen. Je start met tto in de havo/vwo- of vwo-brugklas, daarna kun je verder op tweetalig havo, -atheneum of -gymnasium in de bovenbouw.

Onze missie en visie op tto

 

Toekomstgericht: leerlingen leren goed Engels spreken en maken kennis met andere culturen, zodat ze makkelijker contacten leggen in een wereld die steeds kleiner wordt. Thema’s als duurzaamheid en vrede staan hierbij centraal.

 

Uniek: tto is een prachtige kans om de wereld te ontdekken vanuit een veilige thuisbasis zodat leerlingen zichzelf leren kennen en ontdekken wie ze zijn. We willen dat je gelukkig bent en jij je geaccepteerd voelt.

 

Verbonden: Op De Willem wordt bewust omgegaan met persoonsontwikkeling. Leerlingen leren hun eigen ‘normaal’ kennen en begrijpen, waardoor ze open kunnen staan voor het ‘normaal’ van een ander.

 

Onze visie voor tto op De Willem: Onze leerlingen zijn zich bewust van hun rol in hun naaste omgeving en kijken tegelijkertijd met open houding de wereld in. Onze leerlingen zijn o.a. knowledgeable, open-minded, en reflective.

Grensverleggend onderwijs, met een stevig fundament.

 

 

Voor wie is tto?
Wij vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om tto te volgen bij ons op school. Daarom is er geen instaptoets of toelatingstest. Wel moet je goed nadenken of je het leuk vindt om tto te doen, omdat er wel wat extra’s van je wordt gevraagd. Engels leren en spreken is zeker in het begin lastiger dan in het Nederlands. Doorzettingsvermogen en een goede motivatie zijn daarom erg belangrijk. Uiteraard helpen onze docenten en mentoren jou als je iets moeilijk vindt!

 

Tto in de onderbouw
Als je bij ons op school tto volgt, krijg je de eerste drie jaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. Dat zijn de volgende vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, muziek, kunst en vormgeving, bewegingsonderwijs, biologie, wiskunde en uiteraard Engels zelf. Later komen daar natuurkunde en economie bij. De docent en je klasgenoten spreken allemaal Engels, en ook de boeken zijn in het Engels. Zo leer je eigenlijk vanzelf al heel veel Engels.

 

In de eerste drie jaren van tto doe je ook ontzettend veel leuke, extra dingen, zoals sportclinics bij bewegingsonderwijs, theaterbezoeken, de Speaking Contest en allerlei leuke projecten. In het tweede jaar ga je met je klas al op uitwisseling naar het buitenland! In het derde jaar sluit je de onderbouw af met een officieel Cambridge Checkpoints examen zodat je weet wat je niveau van Engels is voor lezen en schrijven. 

 

Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs geeft ook uitgebreide informatie over tweetalig onderwijs en heeft o.m. een  filmpje gemaakt waarin de voordelen van tweetalig onderwijs worden toegelicht.

 

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.