Skip to main content

Tweetalig onderwijs (tto)

Op CSG Willem van Oranje vinden wij het belangrijk dat je goed tot je recht komt, zodat je het beste uit jezelf haalt. Wij bieden daarvoor een goede en uitdagende leeromgeving met duidelijke regels, een leuke sfeer en respect voor elkaar en de medemens.


Je vindt hier alle informatie die voor jullie van belang is. Mis je nog iets? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ijsvogel tto

CSG Willem van Oranje is de enige middelbare school in de regio waar tweetalig onderwijs (tto) wordt gegeven. Wij zijn begonnen in 2004, en sinds 2011 zijn wij senior tto-school, wat betekent dat jij je hele schooltijd bij ons op zowel havo- als vwo-niveau tweetalig onderwijs kunt volgen. Heb je een havo-, een havo/vwo- of een vwo-advies dan kun je naar de tweetalige brugklas. Op basis van dat advies begin je dan in de tweetalige havo/vwo- of tweetalige vwo-brugklas. Na de tweejarige brugklas ga je verder op tweetalig havo, -atheneum of -gymnasium.

Onze missie en visie op tto

 

Toekomstgericht: leerlingen leren goed Engels spreken en maken kennis met andere culturen, zodat ze makkelijker contacten leggen in een wereld die steeds kleiner wordt. Thema’s als duurzaamheid en vrede staan hierbij centraal.

 

Uniek: tto is een prachtige kans om de wereld te ontdekken vanuit een veilige thuisbasis zodat leerlingen zichzelf leren kennen en ontdekken wie ze zijn. We willen dat je gelukkig bent en jij je geaccepteerd voelt.

 

Verbonden: Op De Willem wordt bewust omgegaan met persoonsontwikkeling. Leerlingen leren hun eigen ‘normaal’ kennen en begrijpen, waardoor ze open kunnen staan voor het ‘normaal’ van een ander.

 

Onze visie voor tto op De Willem: Onze leerlingen zijn zich bewust van hun rol in hun naaste omgeving en kijken tegelijkertijd met open houding de wereld in. Onze leerlingen zijn o.a. knowledgeable, open-minded, en reflective.

Grensverleggend onderwijs, met een stevig fundament.

 

 

Voor wie is tto?
Wij vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om tto te volgen bij ons op school. Daarom is er geen instaptoets of toelatingstest. Wel moet je goed nadenken of je het leuk vindt om tto te doen, omdat er wel wat extra’s van je wordt gevraagd. Engels leren en spreken is zeker in het begin lastiger dan in het Nederlands. Doorzettingsvermogen en een goede motivatie zijn daarom erg belangrijk. Uiteraard helpen onze docenten en mentoren jou als je iets moeilijk vindt!

 

Tto in de onderbouw
Als je bij ons op school tto volgt, krijg je de eerste drie jaren minimaal de helft van de vakken in het Engels. Dat zijn de volgende vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, muziek, kunst en vormgeving, bewegingsonderwijs, biologie, wiskunde en uiteraard Engels zelf. Later komen daar natuurkunde en economie bij. De docent en je klasgenoten spreken allemaal Engels, en ook de boeken zijn in het Engels. Zo leer je eigenlijk vanzelf al heel veel Engels.

 

In de eerste drie jaren van tto doe je ook ontzettend veel leuke, extra dingen, zoals sportclinics bij bewegingsonderwijs, theaterbezoeken, de Speaking Contest en allerlei leuke projecten. In het tweede jaar ga je met je klas al op uitwisseling naar het buitenland! In het derde jaar sluit je de onderbouw af met een officieel Cambridge Checkpoints examen zodat je weet wat je niveau van Engels is voor lezen en schrijven. 

 

Tto in de bovenbouw

Vanaf de 4e klas wordt het aantal vakken dat in het Engels wordt aangeboden verminderd. We doen dit vanwege de profielkeuze en clusters, en de voorbereiding op de Nederlandstalige eindexamens. Wel moet je minimaal 25 procent van je studielasturen in het Engels houden. Daarvoor worden de vakken LO en maatschappijleer nog in het Engels gegeven. Daarnaast zal je aan een tto-mentor gekoppeld worden en schrijf jij je profielwerkstuk (PWS) in het Engels. Omdat we in de bovenbouw een groot aantal tto-projecten doen, zul je zonder dat je het merkt boven die 25 procent uitkomen. Ook doe je in de bovenbouw een buitenlandstage. Hier vind je daar meer informatie over. 


De inhoud van het vak Engels is in de bovenbouw anders dan in de onderbouw. Vanaf de 4e klas bereid je je voor op de examens van het International Baccalaureate (IB). Voor tto-havo is dat het English B examen en voor tto-atheneum/tto-gymnasium het English A Language and Literature examen. Als je voor deze examens slaagt, krijg je je IB certificaat. Dit is een internationaal erkend certificaat dat aangeeft dat je near-native Engels beheerst, en maakt het makkelijker om te studeren aan universiteiten en hogescholen in Nederland en het buitenland die Engels als voertaal hebben. Je volgt voor de rest het reguliere examenprogramma en behaalt aan het einde ook je reguliere havo-, atheneum- of gymnasiumdiploma.

In het kort: doe je tto-havo, dan behaal je in jaar 5 je middelbare schooldiploma en een certificaat voor IB English B. Doe je tto-vwo (atheneum of gymnasium), dan behaal je in jaar 6 je middelbare schooldiploma en een certificaat voor IB English A: Language and Literature.


Kosten

Alle informatie over kosten is hier te vinden. 

 

Presentatie/Voorlichting tto 4 van 17 juni 2024

 

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.