Skip to main content

Buitenlandstage

Op CSG Willem van Oranje vinden wij het belangrijk dat je goed tot je recht komt, zodat je het beste uit jezelf haalt. Wij bieden daarvoor een goede en uitdagende leeromgeving met duidelijke regels, een leuke sfeer en respect voor elkaar en de medemens.


Je vindt hier alle informatie die voor jullie van belang is. Mis je nog iets? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hi there!

 

Wat leuk dat je informatie zoekt over de buitenlandstage! Via deze pagina kan je alles vinden wat je nodig hebt aan informatie over deze stage. Deze informatie is vooral belangrijk voor tto-leerlingen in het 4e leerjaar, maar hoe eerder, hoe beter! Het regelen van de buitenlandstage kost namelijk een hoop tijd, en er kan altijd iets onverwachts gebeuren wat je hele planning weer in de war schopt. 

 

Wat is een buitenlandstage?

Omdat je een tto-leerling in de bovenbouw bent, ga je (minimaal) één week stagelopen in het buitenland. Dit is een korte stage en heet dus officieel een snuffelstage. Hoewel zo’n stage super leuk en leerzaam is, kan het best ook spannend zijn, en er komt een hoop op je af. 

 

Het doel van deze stage (en het regelen ervan) is dat je zelfstandiger wordt, je jezelf leert te redden in het buitenland, en ook zal je beter weten welke beroepen of opleidingen bij je passen (of juist helemaal niet!). Je ontmoet mensen uit een andere cultuur en leert meer over zaken die te maken hebben met je mogelijke beroepskeuze, een studie of een maatschappelijk thema dat je erg belangrijk vindt.

 

Natuurlijk willen je docenten, mentoren en conrector je graag helpen, dus stel gerust al je vragen aan een van hen. Je kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld behalve je vraag ook je naam, je klas en je mentor, dan komt de vraag altijd op de goede plek terecht. 

 

Hier vind je meer informatie over stage in het buitenland

Stageplan tto

Internship letter

 

De stagecommissie beoordeelt mede jouw stageplan. 

 

MUN of stage?

Voor sommige leerlingen is het moeilijk om een leuke stageplek te vinden. Daarom mag je in plaats van stagelopen in het buitenland ook meedoen aan een internationale MUN. Omdat dit heel iets anders is, hebben we daar andere verwachtingen van. Lees je dus goed in, zodat je alles weet over de twee opties, de verwachtingen die erbij horen en welke het beste bij jou past. Want het gaat uiteindelijk om jouw toekomst!

 

Hier vind je meer informatie over de internationale MUN

 

Calamiteiten vermijden

Omdat je voor je stage een tijdje van huis bent en in het buitenland verblijft, zijn er belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. 

 

Verantwoordelijkheid

De school vindt het belangrijk dat je verblijft op een stageplaats waar jij je veilig voelt. Samen met je ouders ben je verantwoordelijk voor het vormgeven, het regelen en de kosten van deze stageperiode. Je kan hierbij denken aan het vinden van een stageadres, het schrijven van je stageplan, het regelen van het verblijf en de reis ernaartoe, etc. Hierdoor hebben jullie volledige invloed op de stage die je gaat lopen en voelt iedereen zich het prettigst.

 

Verzekeringen 

Via school ben je verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid en ook je verblijf valt onder een collectieve (reis/stage) verzekering van school. Check wel altijd of je eigen ziektekosten- en reisverzekering voor jou de juiste dekking biedt. Let er hierbij op: de stage wordt niet gezien als vakantie. 

Als binnen de dekking van de verzekering van school of je eigen verzekeringen bepaalde zaken niet gedekt worden die wel voor jou van belang zijn, denk dan aan een tijdelijke of een doorlopende reisverzekering met een zakelijke dekking. Deze kan vaak voor een klein bedrag als tijdelijke aanvulling op bestaande verzekeringen worden afgesloten. 

 

Checklist

  • Zorg dat je een paspoort hebt dat geldig is tot na terugkomst (sommige landen eisen tot minimaal 3 maanden na thuiskomst). Let op: een identiteitskaart is niet in alle landen geldig!
  • Informeer of je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt.
  • Zorg dat je kunt betalen in het buitenland. Controleer de mogelijkheden van je betaalpas/bank of regel een creditcard. 
  • Zorg dat je kunt bellen in het buitenland, controleer je abonnement. 
  • Voor bepaalde landen (o.a. UK) heb je een formulier 'Toestemming alleen reizen' nodig, deze kan je vinden op https://www.government.nl/documents/forms/2016/06/17/consent-letter-for-minors-travelling-abroad 
  • Als je gaat vliegen, informeer dan bij de gekozen luchtvaartmaatschappij of je alleen mag reizen gezien je leeftijd. 
  • Heb je inentingen nodig voor het land waar je naartoe gaat? https://www.ggdreisvaccinaties.nl/heb-ik-een-vaccinatie-nodig 
  • Indien van toepassing: zorg dat je voldoende medicijnen meeneemt en houd ze in je handbagage. Zorg voor een verklaring van de samenstelling van je medicijnen in het Engels. 
  • Maak een kopie van je paspoort en verzekeringspapieren, noteer pasnummers en belangrijke telefoonnummers voor het geval je documenten of je telefoon verliest. 

 

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.