Skip to main content

Week vol verhalen over Griekenlandreis

Athene - Eindhoven, 6 maart 2023 
 
Na een laatste ontbijt in het hotel verlieten we Athene voor de tweede keer deze week. Bepakt en bezakt gingen we op weg naar het vliegveld en keken we nog een keer uit over de uitgestrekte hoofdstad. Dit keer konden we netjes op tijd aan boord van het vliegtuig dat ons in ruim drie uur naar Eindhoven moest brengen. Zodra we de bagage hadden opgehaald, konden we doorrijden richting Oud-Beijerland, waar meneer Makkenze zich nog kort tot de ouders richtte.
 
We kunnen terugkijken op een indrukwekkende rondreis. In acht dagen tijd hebben we kennisgemaakt met de pijlers van de westerse beschaving en de wereldwijde invloed van de oude Grieken. We zagen een land met een uitgebreide geschiedenis die eeuwen teruggaat, maar ook een land waar nog altijd veel maatschappelijke onvrede heerst. We genoten deze week niet alleen van de Griekse keuken, maar bewonderden ook het afwisselende landschap tijdens de busritten. Tijdens de trip leerden we elkaar beter kennen en vormden een vrolijk reisgezelschap. 
 
Het hoogtepunt was voor velen toch wel het bezoek aan de kloosters van Meteora, maar ook het theater in Epidaurus, de archeologische sites van Olympia en Delphi en de Akropolis van Athene maakten indruk. Wat ons betreft is de week voorbij gevlogen, en met een schat aan herinneringen en toch ook wat moeheid keren we tevreden huiswaarts. 
 
Zo komt er een einde aan onze 'grand tour' door Griekenland, het land waarin we ruim 1400 kilometer hebben afgelegd. Uiteraard bedanken wij de reisleiding voor haar onvermoeibare inzet en energie: Wim Kees Makkenze, Agnette Makkenze, Helene Hermans, Peter Pegels en Thea Lefèvere, want een reis als deze bedenken, organiseren en uitvoeren is niet niks. Ook bedanken we Joke Waltmans, die vanuit Nederland in haar vakantie dagelijks deze blog en de sociale mediakanalen van 'De Willem' wilde aanvullen. 
 
Tot slot bedanken we u en jou als lezer voor de interesse en positieve reacties die we deze week hebben mogen ontvangen. We hopen dat u net zo genoten heeft van het dagelijkse verslag als wij hebben genoten van deze reis. Lees het gerust op uw gemak nog eens terug: wie weet inspireert het u om zelf een rondreis te maken langs de prachtige cultuur die Griekenland rijk is. 
 
Hartelijke groet, 
 
Erik 't Jong en Lieke van Leenen
 
 
Athene, 5 maart 2023 
 
De dag begon met een bezoek aan een Grieks-Orthodoxe kerk. De dienst begint hier een stuk vroeger dan in Nederland, duurt ongeveer drie uur en het is gebruikelijk dat men in en uit kan lopen. Ook wordt de gehele dienst gezongen en is in de kerken de iconenverering goed zichtbaar. Dit alles maakte van ons korte bezoek een leerzame ervaring. 
 
De rest van de ochtend verliep iets anders dan gepland: om elf uur zou de wisseling van de wacht plaatsvinden voor het Griekse parlement. Helaas werd deze op het laatste moment afgelast, want vanaf tien uur begon een grote menigte zich te verzamelen op het Syntagmaplein. Zoals ook in de Nederlandse media te zien is, is het al de hele week onrustig in Athene naar aanleiding van de dodelijke treinramp in Larisa. Duizenden vooral communistische jongeren stroomden samen op dit Griekse Malieveld om hun onvrede te uiten over de veiligheid op het spoor. We verlieten het plein gelukkig op tijd: de ME moest de plaats in de middag met traangas schoonvegen na een aanvaring met brandbommen en molotovcocktails. 
 
De rest van de ochtend brachten we door in het Byzantijns-Christelijk Museum, vlak buiten de politieblokkades. Twee Nederlandse gidsen lieten ons verder kennismaken met de opkomst en ontwikkeling van het Byzantijnse Rijk. Ook waren er veel iconen te bewonderen, die na een aantal eeuwen nog opvallend helder en goed zichtbaar zijn. 
 
Op deze laatste dag in de stad brachten we de middag op eigen gelegenheid door. Populair was een bezoek aan de plek met het mooiste uitzicht over Athene, de heuvel Lykavittos. Ook de vlooienmarkt werd bezocht voor wat laatste souvenirs. Voor het diner genoten we een typisch Griekse souvlaki in hetzelfde restaurant als op de aankomstdag. We sloten de dag af bij de heuvel Areopagus, de plek waar we deze reis ook startten. Meneer Makkenze nam een shirt in ontvangst met de namen van alle leerlingen en vertelde nog een laatste verhaal. Dat de trip er nu bijna op zit is wel duidelijk: morgen reizen we terug naar Nederland, en verschijnt er nog een keer een blog. 
 
Hartelijke groet, 
 
Erik 't Jong en Lieke van Leenen 
 

 

Athene, 4 maart 2023 


Deze zaterdag begon wat regenachtig, maar gelukkig klaarde het weer binnen een uurtje snel op. Vanuit het hotel was de rotsachtige structuur van Meteora al goed zichtbaar, iets waar de dorpelingen in Kalambaka zeer trots op zijn. Na een rit langs de rotsformaties bereikten we de twee kloosters die voor deze ochtend op het programma stonden. Een gids uit het dorp leidde ons vol enthousiasme rond door de kloosters, die nog steeds in gebruik zijn. 


De bekende kloosters van Meteora zijn al ruim zeven eeuwen oud, maar zijn slechts de laatste eeuw pas goed bereikbaar. Eerder waren de nonnen en monniken gedwongen een net met katrol te gebruiken om levensmiddelen naar boven te krijgen. De kloosters zijn echter voor een groot deel zelfvoorzienend en er zijn veel handgemaakte producten te koop. Ook mogen de bewoners tegenwoordig gebruikmaken van bijvoorbeeld het internet en een mobiele telefoon om in contact te zijn met de buitenwereld. Tot slot maakten we kennis met de vele iconen en schilderingen die Grieks-Orthodoxe kerken en kloosters rijk zijn.


Zodra iedereen wat foto's en video's had gemaakt van het overweldigende uitzicht, konden we beginnen aan de laatste etappe van onze reis. In ongeveer vijf uur reden we van Meteora naar Athene. Onderweg stopten we na een wat duur uitgevallen lunch in de plaats Thermopylae. Het Griekse leger, geleid door de koning van stadstaat Sparta, werd hier in de vijfde eeuw voor Christus verslagen door het leger van de Perzen. Het informatiecentrum in deze plaats is nieuw en stond dit jaar dan ook voor het eerst op het programma. Meneer Makkenze lichtte verder toe dat historische bronnen ook over deze veldslag elkaar soms tegenspreken. 


Tegen de avond kwamen we aan in ons inmiddels vertrouwde hotel in Athene en namen we afscheid van onze vaste buschauffeur Nikos. Voor het diner genoten we van een pasta en een uitgebreid dessert. De eigenaar zette vrolijk de traditionele Sirtaki aan: het bleef nog lang onrustig in de Griekse hoofdstad. 

 
Hartelijke groet, 
 
Erik 't Jong en Lieke van Leenen
 
De foto's van Lieke zijn te zien op de Facebookpagina en Instagram
 
Kalambaka, 3 maart 2023
 
De dag begon met een bezoek aan de opgravingen en het museum van Delphi, net buiten het stadje zelf. In de oudheid werd deze plaats gezien als het centrum van de wereld. Wie even blijft staan om van het uitzicht te genieten zal begrijpen dat dit helemaal geen verkeerde keuze was: de archeologische site kijkt mooi uit over een diepe vallei die volledig bedekt is met olijfbomen. 
 
Delphi staat bekend om zijn orakel: twaalf eeuwen lang kwamen mensen uit de gehele Griekse wereld deze kant op voor een advies of voorspelling van de god Apollo. De gids vulde aan dat deze wijze raad altijd op twee manieren kon worden opgevat, zodat het orakel altijd gelijk had. Dit is dan ook goed te vergelijken met een horoscoop. Eind negentiende eeuw begonnen archeologen het oude Delphi op te graven, maar omdat er inmiddels een moderne stad bovenop gebouwd was, moesten veel huizen opgeschoven worden. In een aantal jaar tijd werd het hele stadje slechts enkele kilometers verplaatst en de toeristische sector is voor de inwoners nog altijd de belangrijkste inkomstenbron.
 
Na de lunch brachten we een bezoek aan het afgelegen Klooster van Osios Loukas, dat gezien wordt als een van de mooiste Byzantijnse bouwwerken. Onderweg reden we door het bergdorpje Distomo, waar de bezetter in de Tweede Wereldoorlog flink heeft huisgehouden als vergelding voor een aanslag op een drietal Duitse soldaten. Ruim tweehonderd inwoners vonden tijdens deze gruweldaad de dood, en de plaats wordt dan ook vaak vergeleken met het Gelderse dorp Putten. 
 
Later in de middag reden we verder richting het Noorden om 's avond in Kalambaka aan te komen. In het restaurant genoot het personeel er zichtbaar van om ons in het Nederlands aan te spreken bij het uitserveren van de rijstmaaltijd. De komende dagen zullen we verder kennismaken met de Byzantijns-Christelijke cultuur. Ook de invloeden van deze stroming zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in de Westerse beschaving. 
 
Hartelijke groet, 
 
Erik 't Jong en Lieke van Leenen
 
 
Delphi, 2 maart 2023 
 
Na een derde nacht slapen was het deze ochtend tijd om iets rustiger wakker te worden en wat later te ontbijten. Een korte busrit bracht ons naar de vallei waar het befaamde Olympia is gelegen. We hadden geluk deze donderdag, want er waren zeldzaam weinig toeristen voor deze tijd van het jaar. Dit gaf ons goed de gelegenheid de archeologische site en het museum te bekijken en te genieten van de omgeving; Olympia ligt namelijk op een kruising van twee belangrijke rivieren, wat ervoor zorgde dat de plaats in de oudheid al vroeg bewoond werd. 
 
Onderweg merkte meneer Makkenze op dat de vroegere Olympische Spelen weinig lijken op de wedstrijden zoals wij deze kennen. Het motto 'meedoen is belangrijker dan winnen' gold in de klassieke tijd in ieder geval niet, en alleen de beste atleet werd gekroond met de olijfkrans. De Spelen, die eens in de vier jaar plaatsvonden, verenigden alle Griekse stadstaten en zelfs oorlogen werden ervoor stilgelegd. Nog steeds wordt in Olympia elke twee jaar voorafgaand aan de Olympische Spelen de symbolische vlam aangestoken en vanuit deze plaats naar de plek van de internationale competitie gebracht. 
 
In de middag vervolgden we onze reis richting Delphi. Halverwege deze vier uur durende rit staken we ter hoogte van het stadje Patras de Korinthische Golf per ferry over om verder te kunnen rijden over het Griekse vasteland. Aan boord stond er een pittige zeewind, maar het bergachtige uitzicht over het water zorgde er toch voor dat iedereen naar zijn telefoon greep voor wat foto's. De laatste etappe langs de kustlijn naar het hotel in Delphi, volgens meneer Makkenze het mooiste deel van onze reis, legden we af in de regen. 
 
We eindigden de dag in een naastgelegen restaurant met een maaltijd van verschillende kleine gerechten. Morgen staat het bekende Orakel van Delphi op het programma, waar men in de klassieke oudheid voor een goddelijke waarzegging terecht kon. Ons is op ruim zeshonderd meter hoogte morgenochtend in ieder geval een prachtig uitzicht voorspeld. 
 
Hartelijke groet, 
 
Erik 't Jong en Lieke van Leenen
 
(kijk voor actuele foto's op Facebook: CSG Willem van Oranje en Instagram: csgdewillem) 
 
Kaiafas, 1 maart 2023
 
We lieten Athene voorlopig achter ons om door te rijden naar Mycene, een belangrijke stad uit de oudheid die een duidelijke stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de Griekse beschaving. De trip per touringcar zal uiteindelijk meer dan 1400 kilometer in beslag gaan nemen en voert ons door het afwisselende Griekse landschap. Op deze eerste binnenlandse reisdag was het zicht nog wat beperkt vanwege het Afrikaanse woestijnzand dat al een paar dagen in de lucht hangt, maar desondanks loog de rit langs de kustlijn er zeker niet om.
 
Ondertussen werd het ons duidelijk dat geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met geografie: de mogelijkheid gewassen te verbouwen bepaalt bijvoorbeeld voor een groot deel de handelspositie van een land. Griekenland is al eeuwen bedreven in de handel in olijfolie en dat was tijdens de rit goed zichtbaar in het landschap. Via Korinthe, de plaats die het eiland Peloponnesos met het vasteland verbindt, bereikten we de archeologische site van het oude Mycene. Een enthousiaste gids leidde ons rond door het museum en de plek van de opgravingen. Ze was prima in staat haar verhaal zo nu en dan aan te vullen met Nederlandse woorden om het voor de groep toegankelijk te maken.
 
Na de gezamenlijke lunch in een lokale eetgelegenheid brachten we een bezoek aan het antieke theater van Epidaurus. Wie hier op de bovenste ring van de tribunes plaatsneemt, kan beneden een muntje kraakhelder horen vallen. Op deze overweldigende plaatst leerde meneer Makkenze ons dat een Griekse tragedie geen slechte afloop heeft, maar bedoeld is als een zuivering van de geest. In Epidaurus ligt ook het belangrijkste heiligdom van de god van de geneeskunst, Asclepius. Op deze manier is fysieke gezondheid verbonden aan het mentale welzijn van de oude Grieken.
 
Wanneer de zon tegen het einde van de middag onder begon te gaan, stapten we in de bus voor de laatste kilometers van vandaag richting Kaiafas. In het hotel werden we goed gevoed met een rijstgerecht voordat iedereen de kamers besloot op te zoeken. Morgen is het tijd de opgravingen bij Olympia te bekijken en belooft de busrit in de middag een hele mooie te worden. 
 
Hartelijke groet, 
 
Erik 't Jong en Lieke van Leenen
 
(kijk voor actuele foto's op Facebook: CSG Willem van Oranje en Instagram: csgdewillem) 

 

 

Athene, 28 februari 2023
 
De dag begon al vroeg met een ontbijt dat voor de meesten toch uitgebreider was dan dat op de eerdere werkweken. Meneer Makkenze loodste ons voorzien van zijn vaste commentaar richting de Akropolis, die na gisteren nog op het lijstje stond. Sinds het begin van de reis zijn we voorzien van zenderkastjes die de toelichting ook op afstand zonder geschreeuw voor iedereen verstaanbaar maken.
 
We leerden onder meer hoe veranderlijk geschiedenis kan zijn; de opvattingen over vele objecten uit de klassieke oudheid moeten eens in de zoveel tijd worden bijgesteld wanneer nieuwe inzichten aan het licht komen. Zo ontdekte de befaamde Nederlandse archeoloog dr. Janric van Rookhuijzen dat de tempel die wij het Parthenon noemen, het belangrijkste gebouw van de Akropolis, toch zeker niet het Parthenon uit de Oudheid kan zijn. Daarvoor moeten we een aangrenzend gebouw aankijken dat veel meer bewijs vertoont om het oude Parthenon te zijn: het Erechteion.
 
Hierna stond een bezoek aan het Akropolismuseum op de agenda, waar twee Nederlandse gidsen ons de weg wezen. Bouwkundig zit het gebouw van het museum vol met verwijzingen naar de opbouw van de Akropolis zelf en vormt ook een gelijkvormige route naar de topstukken van het museum op de bovenste verdieping. Deze Kariatiden, vrouwenbeelden gebruikt als pilaren, stonden oorspronkelijk in het Erechteion maar zijn ter bewaring naar het naastgelegen museum gebracht. Eentje ontbreekt echter; de Engelsen namen deze eerder mee naar ter bewondering in het British Museum. Het geschil tussen Griekenland en het Verenigd Koninkrijk over deze roof speelt zich nog altijd af op regeringsniveau. 
 
In de middag bezochten we het Nationaal Archeologisch Museum. Omdat 's ochtends al enige tijd gidsen aan het woord waren geweest, kreeg iedereen de gelegenheid om individueel door dit imposante museum te bivakkeren. Er was hier de mogelijkheid meer te lezen over Griekse beeldhouwkunst door de eeuwen heen en recent opgegraven bodemschatten te bekijken. Ook was er in het late middaguur de mogelijkheid om op eigen initiatief de stad te ontdekken. 
 
We sloten de dag af in een gezellig restaurantje nabij de Akropolis, waar iedereen toch wel wat moeite had met het flinke bord gyros dat ons werd voorgeschoteld. Met het weer treffen wij het beter dan onze lezers in het sneeuw- en regenachtige Nederland, maar na een tweede mooie dag is het toch tijd de koffers langzaamaan in te pakken: morgen vertrekt de groep namelijk weer vroeg en zitten de eerste dagen in Athene er alweer op.
 
Hartelijke groet, 
 
Erik 't Jong en Lieke van Leenen
 
(kijk voor actuele foto's op Facebook: CSG Willem van Oranje en Instagram: csgdewillem) 

  

 
Eindhoven-Athene, 27 februari 2023
Van harte welkom bij de eerste blog van onze reis naar Griekenland. De komende acht dagen zullen wij u via deze weg op de hoogte houden van onze belevenissen tijdens deze trip door het zuidelijkste Balkanland. Het belooft een bijzondere rondreis te worden vanaf hoofdstad Athene, via de Peloponnesos richting Meteora in het Noorden. Houd ook gerust het Instagram- en Facebookaccount van CSG Willem van Oranje in de gaten voor de meest recente foto's. 
 
In alle vroegte vertrokken we vannacht met 53 leerlingen en begeleiders per touringcar naar Eindhoven Airport. Na een uurtje oponthoud op het vliegveld bracht Transavia ons toch binnen krap drie uur in Athene en konden we doorrijden naar het hotel. Meneer Makkenze zorgde er vakkundig voor dat het ons aan basiskennis over het land - dat een kuststreek van meer dan dertienduizend kilometer behoudt - de komende week niet zal ontbreken. Van de overname door Alexander de Grote, tot de indeling van de Griekse vlag: alles kwam voorbij en ook de buschauffeur voegde bedreven alle Griekse uitspraken toe als er weer een naam passeerde. 
 
Vanwege de eerdere vertraging was het niet meer mogelijk de Akropolis zelf te bezoeken. Nadat iedereen geïnstalleerd was in de kamers en wat had gegeten in de stad, werd dus besloten een stadswandeling te maken. Een aantal bezienswaardigheden zoals de Agora, het vroegere economisch centrum, kwam al voorbij. De middag was als het ware een voorproefje voor wat morgen en volgend weekend zal volgen, en we namen dan ook alvast een kijkje rondom de Akropolis. De naam van deze eye-catcher betekent letterlijk vertaald 'het hoogste punt van de stad'. Het uitzicht loog er niet om en de enorme omvang van de Griekse hoofdstad was duidelijk zichtbaar. 
 
De dag werd in het restaurant gezamenlijk afgesloten met meerdere Griekse specialiteiten, waaronder Moussaka, toch wel hét gerecht van Griekenland. Na een energieke eerste dag is het al snel tijd om ons klaar te maken voor de volgende. Aan een goede nacht slaap is iedereen in elk geval zeer toe.
 
Hartelijke groet, Erik 't Jong 
 
(kijk voor actuele foto's op Facebook: CSG Willem van Oranje en Instagram: csgdewillem) 

 

Griekenlandreis

Een groep van 47 leerlingen en 4 docenten vertrekt maandag 27 februari voor een interessante reis naar Griekenland. In een week tijd bezoeken zij indrukwekkende overblijfselen uit de Griekse cultuur. De leerlingen Erik 't Jong en Lieke van Leenen maken dagelijks een verslag van de reis. Deze verhalen worden op de site gedeeld.

 

De groep begint het verblijf in Athene waar uiteraard de Akropolis wordt bezocht, het bijbehorende museum, de Griekse en Romeinse Agora, Pnyx en Kerameikos. Ook gaan zij onder meer naar de Peloponnesos, de hoofdopgraving en het museum van Delfi en de kloosters van Meteora. Op zondag wordt een kerkdienst bezocht en staan de laatste bezienswaardigheden op het programma.

 

Het is voor het eerst in drie jaar dat er weer een klassieke cultuurreis wordt gemaakt. De coronapandemie maakte dit een aantal jaren onmogelijk. Deze reis maakt geen deel uit van het onderwijsprogramma. Leerlingen uit havo 4 en vwo 4 en 5 krijgen al een jaar van tevoren de uitnodiging om zich aan te melden.

Recent

10 januari: Open Avond op locatie Poortwijk
Na de drukbezochte en gezellige Open Avond op locatie Zoomwijck is het vrijdag 10 januari de hoog...
Geweldige opbrengst voor KiKa-actie
Met een opbrengst van € 16.568,50 heeft CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland de goede doelen-a...
Winterfeest voor alle leerlingen
Donderdag 19 december is er een feestelijk Wintergala voor alle leerlingen van onze school. Er zi...
Ontvangst op Franse ambassade voor 'excellente' Joost
Vwo 5-leerling Joost Timmermans heeft dinsdag op de Franse ambassade zijn DELF-diploma B2 in ontv...
Ga mee op avontuur op Open Avond Zoomwijck
Vrijdag 13 december is de Open Avond op locatie Zoomwijck (havo/vwo) aan de Randweg in Oud-Beijer...
Korte broeken-actie voor goede doel KiKa
KiKa, stichting Kinderen Kankervrij, is dit schooljaar het goede doel waarvoor actie wordt gevoer...
Burgemeester roept op tot 'veilige decembermaand'
In een open brief aan de inwoners van de Hoeksche Waard doet burgemeester Erik van Heijningen een...
Staatssecretaris Tuinman gastspreker bij MEP-debatten
Het debat staat deze week centraal bij de havo- en vwo-leerlingen bovenbouw op CSG Willem van Ora...
Uitwerkingen Masterclass wiskunde
Woensdag 13 november is er door de leerlingen van groep 8, die onze Masterclasses bezoeken, hard ...
Nieuw lid voor oudergeleding MR
Maurice Laban wordt het nieuwe lid voor de Oudergeleding van de Medezeggenschapsraad op onze scho...

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.