fbpx

Nieuws

 

Bitter proeven-onderzoek met DNA

Waarom kun je bitter wel of niet proeven?  Dat wordt dinsdag 10 december tijdens de biologielessen voor de examenleerlingen aangetoond met een speciale machine die door middel van PCR- en elektroforese techniek kan aantonen of het proevergen TAS2R38 bij iemand werkt. Is dat het geval dan bindt het gen met de bittere stof PTC (PhenylThioCarbamide) en proef je bitter, werkt het eiwit niet dat komt er geen seintje van je tong dat iets bitter smaakt. 

 

Met de speciale DNA-machine kun je aantonen of iemand superproever (2 proevergenen), normale proever (1 proevergen) of geen proever is. De proeven worden gehouden in het kader van het onderwerp Erfelijkheidsonderzoek bij Biologie. ,,Nu kunnen we in praktijk brengen wat een leerling in theorie leert. Door het zelf te onderzoeken en aanschouwelijk te maken, leer je het makkelijker,'' geeft docent Jan Erik Singor aan.  

Inschrijving [email protected]! geopend

Alle basisscholen in de Hoeksche Waard e.o. zijn weer uitgenodigd voor de kennismakingsactiviteit [email protected]! die in week 6 en 7 in het nieuwe jaar wordt gehouden, dat is vanaf 3 februari. Tijdens [email protected]! krijgen leerlingen uit groep 8 gelegenheid een ochtend of middag mee te lopen met de lessen van onze huidige brugklassers.

 

Zij nemen tijdens drie lesuren en een pauze de gastleerlingen mee van de ene naar de andere les. Zo kunnen de basisschoolleerlingen zelf ervaren hoe het is om op De Willem te zitten en horen ze de ervaringen uit de eerste hand. Het is bovendien een uitstekende manier om sfeer te proeven. Voor veel van onze huidige leerlingen was dit een leerzaam moment.

 

 

Op beide locaties kan [email protected]! worden gevolgd: op de mavo in Poortwijk en bij havo/vwo in Zoomwijck. Leerlingen kunnen zelf kiezen met welk niveau ze willen meedraaien: mavo/havo, havo/vwo, vwo (wordt vanaf 2e jaar atheneum of gymnasium), tweetalig havo/vwo of tweetalig vwo.

 

Bij de meeste basisscholen zorgt de leerkracht van groep 8 voor de inschrijving. Dat werkt het snelst voor degene die het [email protected]!-rooster maakt. Ook gebeurt het dat de uitnodiging wordt gedeeld met de ouders/verzorgers, die vervolgens zelf kunnen inschrijven. Werkt de basisschool van uw zoon/dochter hier niet aan mee, dan is het uiteraard mogelijk zelf uw kind in te schrijven. Dat kan via dit formulier, daar staat in de inleiding duidelijk aangegeven wat u moet doen.

Op basis van alle inschrijvingen maken wij een rooster dat u enige tijd voor [email protected]! wordt toegestuurd.

 

Opening Herinneringscentrum Kamp Vught 'topdag'

Met de woorden 'Het was echt een topdag' sluit Daan Lagerwerf uit mavo 3 zijn verslag over het bijwonen van de opening van het vernieuwde Herinneringscentrum bij Nationaal Monument Kamp Vught af. Hij was daar vorige week samen met geschiedenisdocent Rini Dröge. De opening van het herinneringscentrum werd verricht door koning Willem-Alexander.

 

CSG Willem van Oranje mocht een docent en een leerling naar de officiële opening sturen, omdat onze school Kamp Vught ieder jaar bezoekt met leerlingen uit mavo 2. Dit bezoek wordt altijd uitvoerig voorbereid tijdens de lessen geschiedenis en ook bij het vak Nederlands. Daar schrijven de leerlingen gedichten die op de fusilladeplaats in het kamp worden voorgelezen, waarna er ook rozen worden gelegd.

 

,,Zo’n bezoek maakt iedere keer weer indruk op de leerlingen,’’ weet geschiedenisdocent Ellen Verstappen die het initiatief heeft genomen voor de excursie en deze ook begeleidt. ,,Zeker nu we in het derde jaar ook naar Berlijn gaan, hoor je daar terug dat ze die verhalen niet vergeten.’’

 

Lees hieronder het verslag van Daan Lagerwerf:

 

Vandaag ben ik naar Nationaal Monument Kamp Vught geweest voor de opening van het nieuwe gedeelte. Tijdens de opening moesten meneer Dröge en ik vragen beantwoorden van NOS presentator Jeroen Overbeek. Hij vroeg ons over het bezoek van vorig jaar en of ik de leerlingen aan zou raden om hier naartoe te gaan. Ook veel andere mensen, zoals oud gevangenen en directeuren waren aan het woord geweest. Na de bijeenkomst hebben wij veel mensen gesproken. Wij hebben wel een kwartier met meneer Blokhuizen gesproken! Hij kwam naar mij en meneer Dröge toe om ons een compliment te geven over het gesprek. Hij vertelde bijvoorbeeld over de oorlog en was erg geïnteresseerd in een boek dat ik had gevonden over de Tweede Wereldoorlog. Na het gesprek zijn wij naar de deur toegelopen om koning Willem Alexander zien te vertrekken. 

Nadat de koning was vertrokken zijn meneer Dröge en ik naar het nieuwe gedeelte van Kamp Vught gegaan. Ik zag daar hele interessante oude dingen. Zo zag ik wapens gevonden in het kamp en een oude munt die ik zelf ook had gevonden. Ook zagen wij veel verhalen van mensen die gevangen hebben gezeten in Kamp Vught. Het was echt een top dag!   

Daan Lagerwerf 

Briefjes ouderavond uitgereikt

Op 2 en 3 december worden op CSG Willem van Oranje de ouderavonden gehouden. De briefjes voor de gesprekken worden vandaag (27 november) en morgen aan de leerlingen uitgereikt.  Daarop staat aangegeven waar en wanneer ouders/verzorgers de door hen gewenste docent/mentor kunnen spreken. Ook de leerlingen zelf zijn van harte welkom bij dit gesprek.

Docente wint Rabobank Cultuurprijs 2019

Pauline van der Wijk, docente beeldende kunst op onze school, heeft  de Rabobank Cultuurprijs 2019 gewonnen. De jury was unaniem lovend over haar double expose-werk, waarbij zij twee foto-opnames over elkaar op hetzelfde stuk film afdrukt. Op die manier gaf zij vorm aan het thema 'Ruimte' dat aan de wedstrijd was gekoppeld. Door meerdere ruimtes letterlijk te laten samensmelten ontstaat nieuwe ruimte in plek en tijd.

 

Pauline had niet alleen eigen werk ingezonden voor de Rabobank Cultuurprijs 2019, maar ook drie leerlingen enthousiast gemaakt om mee te doen in de categorie tot 21 jaar. Zij waren gisteren ook aanwezig bij het bekend maken van de prijs in Galerie Kunstkijk in Oud-Beijerland. Deze Cultuurprijs voor jong talent werd gewonnen door Marit van As, oud-leerling van De Willem!

 

De Publieksprijs bij deze kunstwedstrijd was voor Ankie de Groot die letterlijk de ruimte van de galerie had gebruikt voor haar installatie 'Warmte in de ruimte'.

Foto's: Stéphan van Rijt

 

 

Door te klikken op akkoord, geeft u aan dat u akkoord bent met onze vernieuwde privacy verklaring en het gebruik van cookies. Lees meer