Skip to main content

Nieuwsbrief herfst 2023

Beste ouder(s),

 

Na een lange zomer met veel zonnige weken zien we de natuur zich langzaam klaarmaken voor de herfst en winter. Een prachtig gezicht, bomen in rood, geel en bruin die langzaam hun blaadjes laten vallen. Onlangs kwam ik de volgende spreuk tegen: De boom in het bos liet in de herfst alles los, want, fluisterde hij ‘ontdaan’, loslaten is nodig om sterker in het leven te staan! Ik denk dat dit ook voor ons als school geldt. Het gecontroleerd loslaten van enkele strenge regels heeft de afgelopen weken geleid tot de mogelijkheid voor leerlingen om een rondje rond de school te lopen in de pauzes en te genieten van de natuur.


We zijn een prachtig proces gestart om samen te kijken of we onze onderwijstijd nog beter kunnen invullen, misschien wel door juist wat minder lesuren in de volle lessentabel te realiseren en daardoor ruimte te maken voor maatwerk en verandering. Allemaal stappen in het vasthouden van onze koers naar uitdagend, maar ook gedegen onderwijs, onderwijs dat voorbereidt op de maatschappij, onderwijs dat past in deze tijd. Vaak geeft loslaten ruimte, ruimte om de dingen goed te doen, ruimte om de goede dingen nog beter te doen, ruimte om er samen sterker uit te komen. Ik wens u namens alle medewerkers van onze prachtige school een gezellige herfstvakantie toe!


Jeanette Warmels

Rector CSG Willem van Oranje

In gesprek met de leerlingen

Op zowel locatie Zoomwijck als locatie Poortwijk is een actieve leerlingenraad aanwezig. De leerlingen praten mee over zaken die op school spelen. De afgelopen keer stond onder andere het kerstgala op de rol, de regel of leerlingen van het plein mogen in pauzes en tussenuren, het verloop van de toetsweek en het aantal toetsen dat leerlingen krijgen, maar ook zaken rondom het schoolgebouw, zoals de hoeveelheid picknicktafels op het plein. Groot item deze keer was het gebruik van mobiele telefoons en het vanuit de overheid geïnitieerde telefoonverbod. Dat leverde in ieder geval een levendige discussie op. De volgende vergadering komen we daar op terug. Enkele leden van de leerlingenraad zijn afgevaardigd in de Medezeggenschapsraad.

Nieuwe medewerkers

Thijmen Burgerhout,
docent Beeldende Vorming en AD&M

Mijn naam is Thijmen Burgerhout, ik ben een nieuwe docent op locatie Zoomwijck, waar ik het vak Beeldende Vorming en het talentenuur Art, Design & Media geef aan de onderbouw. Dat mag ik doen in een hartstikke mooi en nieuw atelier. Iets wat voor mij nog wel even wennen was, aangezien ik de oude kunstlokalen gewend was van mijn tijd als leerling op De Willem. Na vijf jaar op de havo ben ik meteen doorgegaan naar de kunstacademie in Rotterdam. Daar ben ik nu bezig met afstuderen als ‘Docent Beeldende Kunst en Vormgeving’.

Naast mijn baan als docent op De Willem ben ik freelance kunstdocent in het primair onderwijs en ben ik beginnend beeldend kunstenaar. Ik werk het liefst met textiel en maak daarmee grote wandkleden. Tot nog toe heb ik het erg naar mijn zin op De Willem en ben ik erg benieuwd naar wat de rest van mijn eerste jaar gaat brengen!

Kimberley de Ruijter,
docent Engels

Mijn naam is Kimberley de Ruijter. Vanaf augustus 2023 ben ik werkzaam als docente Engels op locatie Zoomwijck. Ik woon samen met mijn partner en onze drie kinderen in Rotterdam. Ruim twintig jaar geleden ben ik begonnen in het onderwijs op CSG De Lage Waard in Papendrecht. Op deze school heb ik verschillende functies bekleed: van docente Engels tot deel van de schoolleiding.

Na twintig jaar werd het tijd voor iets nieuws: het docentschap trok en zo sta ik nu weer met veel plezier voor de klas. Engels is een prachtige taal om leerlingen te mogen onderwijzen. Het is een taal die overal aanwezig is: voor 1,6 miljard mensen op de wereld is het de eerste, tweede of derde taal. Onmisbaar dus voor de leerlingen. Ik zie uit naar een mooie tijd op De Willem!

Amber van Housselt,
docent Aardrijkskunde en Nederlands

Hallo! Mijn naam is Amber van Housselt en sinds dit schooljaar werkzaam op CSG Willem van Oranje als docent aardrijkskunde én Nederlands. Met mijn diploma net op zak, sta ik aan het begin van mijn carrière en ik kijk er enorm naar uit om dit avontuur bij De Willem te beginnen.

Naast mijn diepe passie voor alles wat deze wereld te bieden heeft, koester ik tevens een grote interesse in de Nederlandse taal. Mijn vrije tijd wordt dan ook vaak gevuld met het verslinden van Nederlandstalige boeken. Maar mijn creatieve geest geniet ook van het maken van mooie, verre reizen.

Een van de hoogtepunten hierin was mijn reis naar het betoverende IJsland. Mijn grote droom is om de oude ruïnestad van de Inca’s, Machu Picchu, te bezoeken in Peru. Ik kijk er dan ook naar uit om een boeiend en leerzaam schooljaar te delen met de leerlingen, waarin we samen de wereld verkennen en ik hun nieuwsgierigheid zal aanmoedigen. Samen zullen we de schoonheid en complexiteit van onze planeet én de Nederlandse taal ontdekken! Mijn mailbox staat altijd open voor vragen, suggesties of gewoon een praatje.

Driehoeksgesprekken door mentor, leerling en ouders

In september is een begin gemaakt met de driehoeksgesprekken tussen mentor, leerling en ouders. Tijdens deze gesprekken komt het leerproces van de leerling aan de orde en de mate waarin de leerling zich verantwoordelijk voelt voor het leerproces. Uitgangspunt is dat we de leerlingen zo goed mogelijk begeleiden, dat er meer regie komt bij de leerlingen en dat ouders minimaal twee keer op gesprek komen.

De eerste gesprekken worden in de periode september t/m december gehouden, de tweede ronde is van januari t/m april. Naast de driehoeksgesprekken is er twee keer per jaar ruimte voor een 10 minuten-gesprek met de vakdocenten. 

Uitdagende studiereizen in Europa

Bij het onderwijs aan onze leerlingen leggen wij ook de verbinding met de buitenwereld. Tijdens de studiereizen in de verschillende leerjaren komt dat wel heel duidelijk tot uiting. Eind september en begin oktober reisden onze leerlingen met begeleidende docenten naar verschillende landen in Europa. Mavo 3 ging als eerste op stap naar Parijs. De leerlingen maakten o.a. een fietstocht door de stad en beklommen de Eiffeltoren.

Een week later gingen de leerlingen uit havo- en vwo-4 gezamenlijk op reis naar Berlijn, Parijs, Rome, Appleby of Normandië. De tto 2-leerlingen reisden ook af naar Engeland. Voor de leerlingen van tto-vwo 4 eindigde hun uitwisseling met de Rejsby Efterskole in Denemarken deze week. We kijken terug op interessante en uitdagende reizen die goed zijn verlopen.

Ziek melden in Magister

Er wordt goed gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een zieke leerling af te melden in de Magister App. Dit scheelt veel telefoonverkeer richting de afdelingssecretariaten en voorkomt dat ouders onnodig lang moeten wachten. Hopelijk kunnen andere redenen van absentie binnenkort ook in de App worden gemeld.

Het is wel noodzakelijk dat de melding via het ouderaccount wordt gedaan. Ouder(s) die geen inloggegevens (meer) hebben, kunnen deze aanvragen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Presentatie informatieavonden

Tijdens de Informatieavonden van de verschillende leerjaren is in de meeste gevallen een Powerpoint-presentatie gebruikt. Op verzoek zijn deze presentaties ook onder het kopje Nieuws op de site geplaatst, zodat deze nog zijn in te zien door degenen die verhinderd waren of de informatie nog eens willen doornemen.

Kijk hier voor presentaties informatieavonden 

Kennismakingsactiviteiten voor groep 7 en 8

We staan nog maar aan het begin van dit schooljaar, maar we kijken ook al vooruit naar schooljaar 2024-2025 waarvoor we weer veel nieuwe brugklasleerlingen hopen te begroeten. Om de leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs te laten kennismaken met onze schoollocaties organiseren we verschillende activiteiten, waaronder de Open Avonden op locatie Zoomwijck (8 december) en locatie Poortwijk (12 januari). Kijk hier voor alle activiteiten en data.

Nieuwe leden oudergeleding Medezeggenschapsraad

In de MR van Willem van Oranje zitten naast personeel en leerlingen, ook 4 ouders. Begin dit schooljaar waren er 2 vacatures voor de oudergeleding (OMR). Inmiddels zijn er verkiezingen georganiseerd en zijn Rozanna Ansems en Philip Timmermans gekozen. De OMR bestaat dit schooljaar 2023/2024 uit de volgende ouders:

Rozanna Ansems
Ik woon in Numansdorp en ben werkzaam als psycholoog en gedragswetenschapper voor Jeugdzorg Zuid-Holland West. Mijn zoon Curtis Reedijk is dit schooljaar gestart in de brugklas op locatie Zoomwijk. Als betrokken ouder denk ik graag kritisch mee over beleidszaken om o.a. de kwaliteit van onderwijs en alles wat daarmee samenhangt op pragmatische wijze te toetsen en te onderzoeken. Vanuit mijn professie beschik ik over de nodige kennis van ontwikkelbehoefte, problematiek en begeleiding van adolescenten.

Hiermee hoop ik een waardevolle aanvulling te kunnen vormen binnen de OMR van de Willem van Oranje.

Philip Timmermans
Inmiddels hebben wij twee kinderen op De Willem: Joost gaat naar de vierde en Anna naar de tweede. Een derde, Benjamin, dient zich wellicht aan over een jaar en gaat naar groep 8. De periode van de middelbare school is in de ontwikkeling en opvoeding een zeer belangrijke en uitdagende tijd. De basis en de kaders die de kinderen in deze periode meekrijgen zijn medebepalend voor de rest van hun leven. Dat kleurt mijn interesse om nauwer betrokken te zijn bij hun school en de invulling van het beleid. Ook vind ik het belangrijk mijn steentje bij te dragen en me in te zetten voor de school, juist nu de kinderen daar ook zoveel van hun tijd doorbrengen. Ik ben zelf een (bedrijfs)jurist en al vele jaren werkzaam bij een multinational in diverse managementteams in meerdere landen.

Michael Flanderhijn
Vader van Nick (vwo tto) en Sanne (havo). Ik ben werkzaam bij Van Oord in Rotterdam als IT Contract- Communicatie en Licentiemanager. Als ouder vind ik dat je betrokken moet zijn bij de school waar je kinderen klaar worden ‘gestoomd’ voor hun verdere leven. Ik vind het van belang dat ik voor de school op beleidsmatig vlak mijn kennis en kunde beschikbaar kan stellen. Ik ben niet het type dat gaat roeptoeteren dat zaken niet goed gaan en dat het allemaal beter moet; ik ben van het handen in één slaan en actief meewerken om de zaken voor alle leerlingen en ook leerkrachten op een zo goed mogelijke wijze te organiseren. Kijken naar het grotere geheel in plaats van je te beperken tot alleen je eigen situatie.

Sandra Kubbe
Ik woon in Oud-Beijerland. Onze oudste dochter Anna zit in V6. Ik werk als beleidsadviseur jeugd en onderwijs voor diverse gemeente in Zuid-Holland en ben daardoor goed op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van jeugdbeleid en onderwijs.

Als ouder vind ik het belangrijk en leuk om actief betrokken te zijn bij de school. Eerder heb ik dat via de ouderklankbordgroep ook al gedaan. Ik wil graag dat de school een prettige en veilige plek is waar alle leerlingen het beste uit zichzelf kunnen halen. Daar denk ik in de MR graag over mee.


Als u meer wilt weten over de onderwerpen waar de MR over adviseert of als u zaken met ons wilt delen over het beleid van de school, kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.