Skip to main content

Nieuwsbrief herfst 2024

Beste ouder(s),


Wat gaat de tijd toch snel! De foto die dit voorwoord vergezelt, is gemaakt op de diploma-uitreiking op locatie Poortwijk. Ook dit jaar waren de slagingspercentages hoog en veel leerlingen verlieten onze school met het welverdiende diploma in de hand. Ieder jaar weer een prachtige kroon op het harde werken van onze leerlingen en van onze collega’s. Het thuisfront van onze leerlingen moeten we hierbij zeker niet vergeten, want wat wordt er enorm meegeleefd door de familie van onze leerlingen gedurende hun schoolperiode en examens. De zomervakantie die volgde gaf rust en ruimte.

Inmiddels zitten we alweer volop in de herfst. Onze nieuwe leerlingen zijn al aardig gewend op school en een nieuwe lichting examenkandidaten maakt zich op voor de eerste schoolexamens. De herfst is een tijd van loslaten. We nemen afscheid van de lange dagen van de zomer, de trekvogels vliegen naar overwintergebieden en de bomen laten hun blaadjes los. Mocht u de komende herfstvakantie een heerlijke lange wandeling in het bos gaan maken, dan kijkt u misschien net als ik met verwondering naar de kleurenpracht van Gods schepping. De herfst laat ons niet zien dat loslaten het einde betekent, maar juist hoeveel kleur loslaten kan geven!

Ik wens u namens alle medewerkers van onze prachtige school een gezellige herfstvakantie toe!

Jeanette Warmels
Rector CSG Willem van Oranje

Wie was Willem van Oranje?

CSG Willem van Oranje of kortweg De Willem. Het zijn de namen die worden gebruikt om onze school te duiden. Maar weten onze leerlingen eigenlijk wel wie Willem van Oranje was? Die vraag vormde de aanleiding om het boekje 'Willem van Oranje, School met een grote naam' samen te stellen.

In deze uitgave wordt Willem van Oranje vanuit verschillende vakken belicht. Als historisch figuur bij het vak geschiedenis, als nationale held in het Wilhelmus (Nederlands en muziek), vanwege de vele portretten (Beeldende Vorming) en als gelovig man (Godsdienst en Levensbeschouwing). Interessante landkaarten (aardrijkskunde) laten zien waar Willem tijdens zijn leven actief was. Bovendien wordt duidelijk waarom de ijsvogel op onze school symbool staat voor het tweetalig onderwijs. De verhalen zijn geschreven door de eigen medewerkers.

De leerlingen gaan tijdens de lessen met de online versie van het boekje aan de slag, zodat zij ook leren en ontdekken wie Willem van Oranje was en wat hij voor 'De Nederlanden' heeft betekend.

Kijk hier voor de online versie.

Nieuwe collega's stellen zich voor

Maaike Dries (49),
docent Godsdienst en Levensbeschouwing

Mijn naam is Maaike Dries en sinds dit schooljaar ben ik docent Godsdienst en Levensbeschouwing voor de bovenbouwklassen op de locatie Zoomwijck. De opvolger van docent Dick Lagerweij, die na 41 jaar op De Willem met pensioen is gegaan. Natuurlijk breng ik mijn eigen stijl in het onderwijs.

Voor ik de overstap naar het onderwijs maakte, was ik beleidsmedewerker bij verschillende gemeenten en onderwijsorganisaties. Heel bewust ben ik enige jaren geleden de studie docent Maatschappijleer gaan volgen om direct in contact te komen met jongeren en hen democratische waarden mee te geven.
Sinds ik als docent werk, heb ik mijn roeping gevonden. Het is voor mij erg waardevol om jonge mensen uit te dagen na te denken over zichzelf en hun plaats in de wereld. Ik vind het fijn om te werken op een christelijke school, waar ik mijn geloof kan voorleven en de leerlingen kennis kan bijbrengen over het christelijk geloof. Daarvoor wil ik een open en respectvolle omgeving creëren waar iedereen welkom is en zich durft uit te spreken.

Ik woon in Spijkenisse en kom op de fiets en met het pontje naar school. Dit schooljaar wordt bijzonder feestelijk voor mij, want ik hoop 50 jaar oud te worden en in de zomer vier ik mijn 25-jarig huwelijk. Mijn man en ik hebben een zoon van 19 jaar die binnenkort op kamers gaat.

Gijs Willigers (24),
docent aardrijkskunde en geschiedenis

In september 2023 ben ik op De Willem komen werken als tijdelijke inval bij het vak aardrijkskunde, maar ik ben er nog steeds. Met veel plezier. Ik geef nu les op beide locaties en ben mentor van brugklas B1G. Op locatie Poortwijk geef ik aardrijkskunde en geschiedenis, op Zoomwijck alleen het vak aardrijkskunde. Ik vind De Willem een leuke, rustige school en heb hier goede contacten met leerlingen en collega’s.
Naast deze baan ben ik bezig met het afronden van mijn studie Ruimtelijke Ordening aan de Universiteit Wageningen. Tijdens deze studie heb ik ook een educatieve minor gevolgd. Het onderwijs trekt mij wel, ik vermaak mij hier goed. Lesgeven op de mavo was in het begin even wennen voor mij, ik kende alleen het gymnasium, maar het is een mooie uitdaging.

In mijn vrije tijd ben ik druk met muziek. Ik speel fagot en saxofoon, ben dirigent geweest van een jeugdorkest en geef nu nog saxofoonles. Actief zijn voor de zwemvereniging in Bergen op Zoom is een andere hobby, daar geef ik training en ben ik wedstrijdsecretaris.

Het wordt voor mij persoonlijk een druk jaar met lesgeven en afstuderen, maar dat komt goed.

Larissa van Bennekum (26),
docent Engels

Ik heb De Willem leren kennen toen ik hier vorig jaar stage kwam lopen in het kader van mijn HBO-studie Engels. Die stage ging goed en in de loop van het jaar kreeg ik een eigen klas onder mijn hoede. Toen er een vacature voor docent Engels kwam, stimuleerde de collega bij wie ik stage liep mij om ook te solliciteren. En ik werd aangenomen.

Na mijn MBO-studie voor onderwijsassistent was ik er nog niet van overtuigd dat ik het onderwijs in wilde en heb ik lange tijd allerlei andere dingen gedaan. Ik werkte eerst als au-pair op Fuerteventura bij een Spaans gezin en ben daarna reisleider geweest in Spanje en Turkije. 

Inmiddels vind ik het heerlijk om in het onderwijs te werken. Het contact met de leerlingen is zo fijn. Je kunt echt met ze in gesprek. Er is interesse van beide kanten, daar houd ik van. Het allerleukst vind ik dat ik meteen als collega wordt behandeld. Ik heb meegewerkt aan de tto 2-daagse voor de onderbouwleerlingen van het tweetalig onderwijs, Verder maak ik deel uit van de werkgroep taalbeleid, zit ik bij de Leesclub en praat ik mee in de GSA-groep. Het is hier een fijne plek.

In mijn vrije tijd sport ik veel en spreek ik af met vrienden. Het weekend is gereserveerd voor het afronden van mijn studie Engels, dat is natuurlijk heel belangrijk. 

De Willem heeft een eigen leesclub

Sinds mei van dit jaar heeft De Willem een eigen leesclub met leerlingen en docenten. De leden lezen hetzelfde boek, geven een beoordeling, gaan erover in gesprek, maar we videobellen ook met de auteur. Tijdens het lezen, chatten we over het boek. Dat doen we via een app waardoor het niet nodig is om telefoonnummers uit te wisselen. Alle berichtjes gaan over het boek of andere onderwerpen gerelateerd aan lezen.

Dit jaar was er in september al een bijeenkomst over een tweede boek en rond de herfstvakantie start de derde leesclub over ‘Neem nooit een beste vriend’ van Erna Sassen dat onlangs de prijs voor Beste Boek voor Jongeren won. Eind november is de bijeenkomst over dit boek. We hopen de leesclub dan een aansluitende workshop te kunnen aanbieden! 

Meestal lezen we een boek dat aansluit op de actualiteit, zoals een boekenweek of feestdag. De leerlingen kiezen per boek of ze meedoen of niet. Mail voor meer informatie: [email protected] of stuur een bericht naar @DeWillemLeest op Instagram.

Ervaring nieuw mobiel beleid

Met ingang van 1 augustus 2024 geldt er een nieuw mobielbeleid in de school. De mobiel is niet zichtbaar en staat uit op alle plekken in de school, behalve in de aula, het gebied bij de kluisjes en het plein. Op die manier kunnen we tegemoet komen aan de wens van de leerlingen om soms even contact met thuis te zoeken, bijvoorbeeld om een mooi cijfer te delen.

Tot nu toe werkt het nieuwe beleid goed, hoewel we af en toe nog een leerling attent moeten maken op deze nieuwe regel. Over het algemeen verdwijnt de telefoon dan weer snel in de tas. Na de jaarwisseling zijn we strenger, we gaan ervan uit dat de leerlingen er dan aan gewend zijn dat ze hun telefoon alleen in de genoemde gebieden mogen gebruiken en in de klas alleen voor educatieve doeleinden als de docent daarvoor toestemming geeft.

Vervanging gezocht voor zieke collega's

Op dit moment is een aantal van onze collega’s getroffen door (langdurige) ziekte. We doen er uiteraard alles aan om zo snel mogelijk vervanging te vinden, maar dat is in een tijd van docententekort niet altijd even gemakkelijk. We hopen op uw begrip hiervoor en stellen het op prijs als u meedenkt wanneer u bijvoorbeeld iemand in uw omgeving kent die mogelijk interesse heeft. Is dat het geval, dan ontvangt onze afdeling personeelszaken deze informatie graag per mail op [email protected]

Leerlingen op studiereis door heel Europa

Het was de eerste week van oktober opvallend rustig op beide schoollocaties. Dat had een duidelijke reden: de tweedejaarsleerlingen die tweetalig onderwijs volgen, heel mavo 3 en de vierdejaars havo- en vwo-leerlingen waren allemaal tegelijk op studiereis. Van alle kanten werden er foto's toegestuurd die een variatie aan interesante activiteiten lieten zien. Er werd geklommen in Tsjechië, wadonderzoek gedaan in Denemarken en bij het bezoeken van grote steden als Rome, Parijs en Berlijn stonden uiteraard de bekende bezienswaardigheden op het programma. De studiereizen leren onze leerlingen over grenzen heen te kijken en geven de ruimte om mooie herinneringen te maken.

Oudergeleding MR op orde

Met de komst van Maurice Laban als nieuw lid is de Oudergeleding van de Medezeggenschapsraad op onze school weer op orde. Maurice Laban kreeg de meeste stemmen bij de laatste verkiezingen.

Het nieuwe OMR-lid woont met zijn vrouw en drie zoons in Nieuw-Beijerland, twee kinderen zitten momenteel op De Willem. In het dagelijks leven is hij Hoofd Zorg en Dienstverlening bij Alerimus, een ouderenzorginstelling met vestigingen in Oud-Beijerland en Numansdorp. Vanuit zijn werkkring is hij bekend met diverse medezeggenschapsorganen. Een brede maatschappelijke betrokkenheid is hem vanuit werk, kerk en sport bekend. 

Volop activiteiten voor leerlingen van groep 8

Met de Masterclass Kunstlab is woensdag 16 oktober een enthousiast begin gemaakt met kennismakingsactiviteiten voor leerlingen van groep 8 met een verwacht havo/vwo- of vwo-advies. De komende maanden worden er nog vier Masterclasses gegeven.

Andere kennismakingsactiviteiten die op het programma staan, zijn de Onderwijsmarkten en Live@DeWillem! in november, de Open Avond op locatie Zoomwijck in december en op locatie Poortwijk in januari. Verder zijn er op beide locaties nog extra Informatieavonden in februari. Kijk hier voor een omschrijving van alle activiteiten die op de agenda staan. 

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.