Skip to main content

Nieuwsbrief zomer 2023

Beste ouder(s),

 

Graag deel ik met u de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar, de zomereditie. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen op onze school, blikken we terug op activiteiten en vertellen wij u over zaken die op de planning staan. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

 

Aan het einde van het jaar nemen we traditiegetrouw afscheid. Afscheid van onze examenkandidaten die na een aantal jaren afzwaaien op De Willem. We feliciteren alle geslaagde leerlingen en natuurlijk hun familie en vrienden van harte! We nemen ook afscheid van een aantal dierbare collega’s die na een groot aantal jaren op De Willem bijvoorbeeld van een welverdiend pensioen mogen genieten. Daarnaast blikken we in de nieuwsbrief vooruit op het nieuwe schooljaar, waarin we onder andere voor het eerst gaan starten met een verlengde brugklas. Ook stelt onze nieuwe conrector havo-bovenbouw, de heer Erik Geilings, zich aan u voor.

 

Ik wens u, namens alle medewerkers van De Willem, een hele fijne zomervakantie toe! We hopen elkaar in goede gezondheid volgend schooljaar weer te zien!

 

Jeanette Warmels

Rector CSG Willem van Oranje

 

 

 

Verrassende talentklassen Nieuwe Mavo

Op locatie Poortwijk wordt na de zomervakantie een begin gemaakt met de Nieuwe Mavo en de bijbehorende talentklassen. Bij deze talentklassen maken de brugklasleerlingen kennis met Science & Technologie; Economie & Ondernemen; Ict & Ontwerp; Mens & Gezondheid; Kunst & Expressie. Elke talentklas duurt zes weken, daarna stromen de leerlingen door naar een volgende talentklas, zodat ze aan het eind van het schooljaar alle talentklassen hebben gevolgd. De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van lesmateriaal, zoals voor de talentklas Science & Technologie waarbij isolatie en energietransitie centraal staan bij de zelfgebouwde huisjes.

Boekenpakket vanaf nu thuis geleverd

De levering van schoolboeken aan alle leerlingen is m.i.v. komende zomer uitbesteed aan boekenhuis VanDijk. Dit bedrijf is voortaan de vaste leverancier. De boeken worden door school besteld bij VanDijk en door PostNL afgeleverd bij de leerlingen thuis. Het moment van leveren wordt door PostNL naar de schoolmail van de leerlingen gestuurd. Dit gebeurt tijdens de zomervakantie. Het is daarom belangrijk dat leerlingen de mail in de gaten houden en de PostNL app downloaden. Alle informatie vindt u in deze brief.

Nieuwe en uitgezwaaide medewerkers

Jade Moed,  docent natuurkunde en wiskunde
Mijn naam is Jade Moed, en vanaf volgend jaar ben ik volledig werkzaam op De Willem als docent natuurkunde én wiskunde!  Zo’n 6 jaar geleden heb ik zelf mijn diploma hier gehaald op de tweetalige havo, waarna ik 3 jaar later weer terug was om mijn stage voor de docentopleiding af te ronden. Sindsdien ben ik eigenlijk niet meer weggeweest van De Willem.

In mijn vrije tijd sta ik graag in de keuken om wat te kokkerellen of zit ik op mijn balkon in Nieuw-Beijerland met een goed boek. Als het vakantie is ben ik het allerliefst aan het reizen, zo ga ik in de zomervakantie een aantal weken rondreizen door Canada én nog een poos cultuur snuiven in Egypte!  Daarna mogen we weer aan de slag, iets waar ik nu alweer naar uitkijk!

Groetjes en tot volgend jaar op De Willem!

Erik Geilings, conrector havo bovenbouw
Mijn naam is Erik Geilings. Samen met mijn vrouw en twee zoons woon ik in het Brabantse Halsteren. Bijna 25 jaar geleden begon ik als docent aardrijkskunde in het onderwijs. Daarnaast ben ik decaan geweest en ben ik nu teamleider op de havo. Vrijwel al deze jaren heb ik gewerkt op RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom.

Na de zomervakantie start ik als conrector havo bovenbouw op De Willem. De overstap naar een andere school is spannend en uitdagend. Tijdens mijn eerste kennismaking met de school heb ik de prettige sfeer mogen ervaren. Hierdoor heb ik er enorm veel zin in om onderdeel te zijn van het team op De Willem.

Het is mooi om een bijdrage te mogen leveren en sturing te geven aan de ontwikkeling van leerlingen. Ouders zijn een onmisbare schakel in deze ontwikkeling. Ik nodig u dan ook uit om gezamenlijk op te trekken bij de begeleiding van uw kind. Het is waardevol om met elkaar in contact te komen. Ik zie uit naar onze kennismaking tijdens één van de kennismakingsavonden.

Met pensioen

We nemen dit schooljaar ook afscheid van collega’s die na heel veel jaren in het onderwijs, waarvan het merendeel op De Willem, met pensioen gaan. Dat zijn Jan Erik Singor (biologie/scheikunde/ANW; na 39 jaar), Arie Besseling (Economie/Bedrijfseconomie; na 36 jaar), Renate Mommers (conciërge, na 33 jaar) en Aartje Poutsma (Engels, na 26 jaar). Laatstgenoemde is nog tot 1 november in dienst, maar viert nu al wel haar afscheid. Wij wensen deze collega’s nog veel gezonde en fijne jaren toe en bedanken hen voor hun inzet op onze school.

Examencijfers

Woensdag 14 juni jl. was een spannende dag voor onze eindexamenleerlingen, ze kregen die dag te horen of ze waren geslaagd. Bij 96 procent van de mavo-leerlingen was dat inderdaad het geval, op zowel havo als vwo 80 procent van de leerlingen. De herexamens zijn al achter de rug en donderdag 6 juli wordt de uitslag bekendgemaakt. De verwachte uitkomst is mavo 99 procent, havo 88 procent en vwo 85 procent.

Kunst- en cultuurreis Malaga

Een groep van 14 leerlingen en 2 docenten heeft van 23 t/m 26 juni een fantastisch bezoek gebracht aan Malaga. De leerlingen uit het tweede en derde jaar van havo en vwo maken deel uit van de speciale kunstklas, die op hun eigen initiatief is ontstaan. Na het talentuur Art, design & media in de brugklas wilden ze graag verder met hun passie voor kunst en het ontwikkelen van hun talent. Iedere maandagmiddag komen ze bij elkaar.

 

Naast het werken in de klas kwam er ook de behoefte om cultuur op te snuiven tijdens een buitenlandse reis. De keuze viel op Malaga, de stad van Picasso, waar ze wonen en werken van de kunstenaar hebben bewonderd en in zijn voetsporen zijn getreden met het maken van eigen kunstwerken à la het kubisme. De groep verbleef in een woning waar ‘s avonds met elkaar werd gekookt en gegeten. Al met al een mooi voorbeeld van talentgericht leren en ontdekken.

Kleurig welkom brugklas ‘23-’24

Alle nieuwe brugklasleerlingen ontvangen aan het begin van de zomervakantie een grote oranje envelop in de brievenbus met een welkomstbrief en een flyer met het programma van de introductieweek. Onderin zit nog een zomerse verrassing.;-)

Nieuwe ouderleden voor MR gezocht

Vorige week heeft u een mail ontvangen over de dubbele vacature binnen de  oudergeleding van de Medezeggenschapsraad. Voelt u zich betrokken bij onze school en wilt u graag meepraten over het te voeren beleid, bent u inhoudelijk op de hoogte van ontwikkelingen op onderwijsgebied of heeft u financiële of juridische deskundigheid? Dan nodigen wij u van harte uit om zich in te zetten voor de school.

De inhoud van de brief staat ook hier.

Worden wie je bent!

In schooljaar 2023-2024 starten we met de verlengde brugklas. We hebben een verlengde brugklas op mavo-, mavo/havo-, havo/vwo- en vwo-niveau. Het voordeel van een verlengde brugperiode van twee jaar is dat de nieuwe leerlingen rustig kunnen wennen aan de nieuwe school. De leerlingen blijven in ieder geval twee jaar in dezelfde klas, waardoor ze goed kunnen bouwen aan de groepsdynamiek. Uiteraard wordt wel steeds de voortgang van het leren in de gaten gehouden, maar zonder dat aan het einde van het eerste leerjaar al wordt gedetermineerd. Dat geeft alle ruimte om rustig te groeien!

Kosten en verzekeringen

Op de pagina Kosten en verzekeringen staat een overzicht van de schoolkosten voor komend schooljaar. Dit kostenoverzicht is ter informatie. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt vanuit de financiële administratie een factuur toegestuurd.

Gymnasiumdagen vol van tragedie en creativiteit

 ‘t Is tragisch’ was dit jaar het thema van de drie Gymnasiumdagen voor de onderbouw van het Gymnasium. De driedaagse begon met een uitleg over oorsprong en belang van de Griekse tragedie, er waren workshops spoken word poetry en rap en theatergroep Aluin verzorgde de voorstelling ‘Ken je eigen klassieken’. In het Atelier maakten de leerlingen tragedie-maskers en een decor waarin een deel van een tragedie werd opgevoerd. De speciale dagen werden afgesloten met een excursie naar oudheidkundig Museumpark Orientalis en museum Het Valkhof.

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.