Skip to main content

Nieuwsbrief zomer 2024

Tijd om te ont-moeten

Op de foto ziet u de fotowand van onze ‘Italian Corner’ op locatie Zoomwijck. Het geeft een vakantiegevoel. Dat het bijna vakantie is, is in de school goed te merken. We geven de laatste lesweek van dit schooljaar het onderwijs anders vorm. In allerlei projecten zijn leerlingen vakoverstijgend aan de slag met de Sustainable Development Goals, de 17 doelen voor een duurzamere wereld. Aan deze doelen van de Verenigde Naties wordt wereldwijd gewerkt en dus ook bij ons.

De projectweek sluit naadloos aan bij de koers van onze school. We geven goed gedegen vakonderwijs én we willen onze leerlingen goed voorbereiden op de uitdagingen die de wereld om ons heen ons biedt, ongelijkheid verminderen, zorgen voor een goed klimaat of eerlijk werk bijvoorbeeld. Het bruist in en om de school en dat geeft energie. Op 12 juli sluit de deur van onze locaties voor de zomervakantie. Vakantie is een tijd van veel energie, mooie nieuwe dingen ontdekken, maar ook van ontspanning, bezinning en genieten van Gods mooie schepping. Om daarna in de laatste week van augustus weer met nieuwe energie aan het schooljaar te beginnen. Ik wens u en jullie, namens alle medewerkers van CSG Willem van Oranje, een fijne vakantie toe met veel tijd om te ont-moeten.

Jeanette Warmels
Rector CSG Willem van Oranje

Opnieuw erkenning voor tweetalig onderwijs

Wat een mooi bericht ontvingen we begin juni: ook de komende 5 jaar blijven wij senior tto-school. Dat certificaat mogen wij al lange tijd voeren, maar deze verlenging is extra bijzonder omdat dit keer ons vernieuwde tto-programma is beoordeeld. Dat valt duidelijk in de smaak bij het Nuffic, de officiële organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

De ijsvogel is het symbool van dit nieuwe programma dat is gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals (Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. Tijdens het meerjarige tto-programma werken de leerlingen aan de kwalificaties: global thinker, teamplayer, effective communicator, risktaker, knowledgeable en reflective.

Afscheid van collega’s

Op de laatste dag voor de zomervakantie sluiten we als personeel het schooljaar af en nemen we afscheid van collega’s die met pensioen gaan of elders gaan werken. Vrijdag 12 juli zwaaien we vijf collega’s uit die van hun (vervroegd) pensioen gaan genieten, een zesde collega zei eerder al gedag. Met elkaar staan zij voor heel veel jaren Willem-historie.

De nestor van het zestal is Dick Lagerweij, docent godsdienst, die in de 41 jaar op onze school nagenoeg alle leerlingen in zijn klas heeft gehad. Zijn lokaal voelde voor hem als zijn tweede huis en die plek wilde hij zijn leerlingen ook bieden.

Met een dienstverband van 39 jaar is Ed Stierman, docent bewegingsonderwijs en economie, ook een bekend gezicht voor duizenden oud-leerlingen. Hij begon als docent op mavo 'Over de Brug' in Numansdorp en kwam in dienst van De Willem toen beide scholen fuseerden.

Met een korte periode op een andere werkplek heeft Anneke van Westen, docent Frans, in totaal 37 jaar op onze school gewerkt. Deze week spreekt zij voor de laatste keer haar geslaagde mentorleerlingen toe.

In 2000 begon Ankie van Schaijk als docent Duits op onze school. Twee jaar daarna werd zij teamleider mavo 2 en sinds 2009 was zij conrector bovenbouw mavo op locatie Poortwijk. In verband met haar gezondheid nam zij onlangs al in kleine kring afscheid van onze school.

Met Anny van Wanrooij, docent muziek, hadden wij als school 21 jaar lang iemand voor de klas die niet alleen bekend was bij de leerlingen maar bij een veel groter publiek. Dat kwam door de vele televisieoptredens waarbij zij met haar zus Paula grote artiesten begeleidde op accordeon.

De laatste in de rij (vroeg)pensionado’s is Thea van Doremalen, die 13 jaar lang op onze school heeft gewerkt als klassenbegeleider. Zij ving de leerlingen op als een docent door ziekte afwezig was of te laat vanwege verkeersdrukte.

Wij bedanken alle collega’s voor hun inzet tijdens hun werkzame leven op De Willem en wensen hun een mooie toekomst toe.

Dick Lagerweij

Ed Stierman

Anneke Van Westen

Ankie Van Schaijk

Anny Van Wanrooy

Thea Van Doremalen

Irada Trim,
secretaresse bavo-secretariaat

Mijn naam is Irada Trim en sinds eind oktober 2023 ben ik werkzaam op het bavo-secretariaat op De Willem, locatie Zoomwijck. Mijn dagelijkse werk bestaat uit het ondersteunen van de conrectoren van havo- en vwo-onderbouw, waarbij ik ook dagelijks contact heb met leerlingen en telefonisch met ouders.

Mijn baan is enorm veelzijdig,  Zodra ik de dag start, heb ik meestal geen idee wat deze mij gaat brengen. Uiteraard zijn er de basiswerkzaamheden maar meestal is het een dag vol verrassingen. Zo ben ik het ene moment met de administratie bezig en het andere moment loop je weer door de school. Zo blijf ik lekker scherp!

Naast deze baan ben ik mede-eigenaresse van PowerwalkingClub Oud-Beijerland, waar ik trainingen geef. Ik kan daar mijn passie voor sport/bewegen en voeding in kwijt en laad heerlijk op van de energie die ik ervan krijg. 

Bij beide functies draait het om contact met mensen en het sociale aspect, dat maakt het voor mij de ideale combinatie waar ik enorm veel voldoening uithaal. 
Ik woon met Jurgen in Oud-Beijerland en samen hebben wij twee kinderen, Viyella en Vigo en we zijn met z’n allen gek op onze 15-jarige viervoeter Jagger. Met het gezin houden wij van leuke dagjes uit, samen gezellig ergens een hapje eten en tijd met vrienden en familie doorbrengen.

Fijne dagen toegewenst. Graag tot ziens op De Willem!

Stephanie Kruijthof,
loopbaanbegeleider

Mijn naam is Stephanie Kruijthof en sinds 1 februari ben ik werkzaam als loopbaanbegeleider (decaan) op locatie Zoomwijck. Leerlingen kunnen bij mij terecht met (kleine en grote) vragen rondom profiel- en studiekeuze. Ik help hen graag in het onderzoeken van vragen zoals: "wat zou ik leuk vinden na de middelbare school?", "wie ben ik en welke opleiding past er bij mij?" en "welk profiel en welke vakken kies ik?". Voor mijn baan op De Willem heb ik gewerkt in het bedrijfsleven op een Human Resources-afdeling. Ik vind het superleuk om op school te werken, zeker gezien ik hier zelf tussen 2006 en 2012 ook heb rondgelopen.

Ik woon samen met mijn man en in oktober zijn wij trotse ouders geworden van onze dochter! Naast mijn werk op De Willem zing ik in een pop- en rockcoverband en geef ik één avond per week yogales. Ik volg nu zelfs mama-baby yoga samen met mijn dochter ;).

Ik ben op dinsdag en donderdag op school en leerlingen (en ouders) kunnen altijd bij mij binnenlopen of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sylvana de Man,
servicedesk medewerker

Hallo iedereen, mijn naam is Sylvana de Man, 34 jaar, en sinds 3 jaar van Oud-Beijerland verhuisd naar Numansdorp samen met mijn man. Ik mag sinds 1 januari werken binnen deze leuke school als servicedesk medewerker en mag leerlingen, ouders en bezoekers ontvangen bij de receptie. Ik ben 3 dagen aanwezig (wo, do, vr) en mijn duo collega Bernadette de overige dagen. 

De school is geen onbekend terrein voor mij omdat ik hier zelf op school heb gezeten en er zelfs nog docenten rondlopen waar ik zelf nog les van gehad heb. Na jaren gewerkt te hebben in de kinderopvang ben ik gaan werken bij het schoonmaakbedrijf van mijn schoonfamilie en zo kwam ik ook weer terecht op De Willem, de school is dus erg vertrouwd door de vele jaren dat ik hier rondgelopen heb. 

In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit naar een leuke stad, winkelen en lekker eten. Ook houd ik van mooie reizen maken naar onder andere Amerika, hier zijn we al diverse keren geweest en daar heb ik mooie herinneringen aan. Van New York (huwelijksaanzoek) tot Las Vegas (huwelijksreis) en veel plaatsen er tussenin hebben wij mogen bewonderen. 

Verder wens ik u vast fijne paasdagen met hopelijk een lekker zonnetje erbij! 

100 procent geslaagd!

Het staat in grote cijfers op het spandoek bij locatie Poortwijk: 100 procent geslaagd! Een score van 99 procent bij onze mavo-leerlingen na de eerste examenuitslag was natuurlijk al heel mooi. Nu ook de laatste examenleerling op de mavo is geslaagd, eindigen we met 100 procent. Bovendien zijn bij meerdere vakken opvallend hoge cijfers behaald.

Ook op havo en vwo zijn veel herkansingen in het tweede tijdvak goed gemaakt, waardoor we met een slagingspercentage van 90 procent op de havo en 91 procent op het vwo het schooljaar 2023-2024 afsluiten. Daar zijn we heel trots op!

Oranje welkom voor nieuwe brugklassers

Alle nieuwe brugklasleerlingen ontvangen deze week een grote oranje envelop in de brievenbus met een welkomstbrief en een flyer met het programma van de introductieweek. Onderin zit ook nog een zomerse verrassing.

Bestuursverslag 2023

'Ontwikkelen is een werkwoord, het geeft ons nieuwe kansen op een prachtige toekomst binnen het onderwijs op ons mooie eiland.' Deze woorden schrijft rector Jeanette Warmels in het Bestuursverslag 2023 dat onlangs door de Medezeggenschapsraad is aangenomen en op de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (VCVO) aan de orde is geweest. Het Bestuursverslag 2023 staat ook op de site bij de informatie over de Raad van Toezicht.

Nieuwe ouderleden voor MR gezocht

Onlangs heeft u van ons een mail ontvangen over een vacature binnen de oudergeleding van de Medezeggenschapsraad. Voelt u zich betrokken bij onze school en wilt u graag meepraten over het te voeren beleid dan nodigen wij u van harte uit om zich in te zetten voor de school. De inhoud van de brief staat ook (hier)

Smartphone vaker in tas of kluis

Op 1 augustus a.s. wordt het nieuwe mobielbeleid op onze school ingevoerd. Het is dan nog vakantie, maar zodra het nieuwe schooljaar begint, gaan de nieuwe regels gelden. Dit betekent dat op beide locaties van CSG Willem van Oranje het gebruik van mobiele telefoons alleen is toegestaan in de aula, het gebied bij de kluisjes en op het schoolplein. In alle overige ruimtes geldt: smartphone in je tas of in de kluis.

De mobielvrije zones worden duidelijk aangegeven. Op deze plekken in de school wordt de mobiele telefoon niet gebruikt. De smartphone ligt dus in de schooltas of het kluisje, is niet zichtbaar en staat uit. Alleen als een docent vooraf heeft aangegeven dat een mobiele telefoon nodig is in de les mag deze zichtbaar zijn en aan staan. 

De periode van 1 augustus 2024 tot 1 januari 2025 wordt gebruikt als gewenningsperiode. Leerlingen die in de mobielvrije zone toch met hun mobiel lopen, kunnen daarop worden aangesproken. Zij stoppen hun mobiel dan alsnog in hun tas of kluisje. Degenen die na 1 januari 2025 nog hun mobiel gebruiken in mobielvrije zones kunnen sancties verwachten.

Deze regels gelden uiteraard ook voor de telefoonfunctie op smartwatches en tablets.

Toetsweken ook in ‘24-’25

Na een proefperiode van twee jaar, een evaluatie onder ouders, leerlingen en personeel en na instemming van de Medezeggenschapsraad is besloten de toetsweken vast onderdeel te maken van ons onderwijsprogramma. 

Dit houdt in dat de leerlingen drie keer per jaar een toetsweek hebben. Een toetsweek loopt van woensdag tot en met dinsdag en bij voorkeur niet direct na een vakantie. Dat laatste is helaas wel het geval na de herfstvakantie, aangezien in de planning geen andere periode beschikbaar was.

Geslaagde projectweek voor de zomervakantie

De laatste schoolweek voor de vakantie was dit jaar een speciale. We introduceerden de projectweek om leerlingen kennis te laten maken met grote thema's die aansluiten bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. De leerlingen van leerjaar 1, 2 en 3 op Zoomwijck werkten met elkaar aan interessante onderwerpen als samen actief, energie voor morgen, dierenleed, armoede en het leven vieren.

De brugklassers op locatie Poortwijk gingen letterlijk de boer op in het kader van 'Wij zijn de Hoeksche Waard, jij ook?' en sloten dit af met het bakken van pannenkoeken voor anderen.  Bij de leerlingen van mavo 2 draaide alles om climate control, duurzaamheid, kwaliteit van water en ze volgden een kunstroute. De derdejaars hadden al eerder een korte stage geregeld bij een bedrijf of instelling en maakten daar kennis met werken in de praktijk.

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.