Skip to main content

Nieuwsbrief lente 2023

Beste ouder(s),

 

De dagen worden langer, de eerste bloesem komt weer aan de bomen. Een teken dat het voorjaar nu toch echt is gekomen. Graag deel ik met u onze nieuwsbrief voor Pasen. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen op onze school, blikken we terug op activiteiten en vertellen wij u over zaken die op de planning staan. Deze nieuwsbrief verschijnt in de Stille Week, een week waarin we op school stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus. De opstanding op Paasmorgen geeft nieuwe hoop en toekomst. Pasen betekent dat wij als mensen altijd opnieuw kunnen beginnen en dat God een nieuwe toekomst geeft.

Ik wens u, namens alle medewerkers van De Willem, een hoopvolle toekomst toe!

 

Jeanette Warmels

Rector CSG Willem van Oranje

Feest van Hoop

Pasen is een feest van hoop, van een nieuw begin. Op school stonden we op verschillende manieren stil bij lijden, sterven en opstanding. Iedere dag in deze Stille Week begon met een speciale dagopening en er was een speciale viering in de vorm van een Paasconcert.

Evaluatie van de toetsweek

Dit jaar hebben we voor het eerst gewerkt met drie toetsweken. De toetsweken zijn geëvalueerd en deze evaluatie heeft geleid tot verbeteringen. Inmiddels denken we dat we het doel van de toetsweek op een goede manier kunnen bereiken. We willen de leerlingen goed voorbereiden op de examens die ze aan het einde van de schoolloopbaan moeten maken. Dat betekent dat de toetsen moeten oplopen in lengte en moeilijkheidsgraad. Daarnaast willen we minder toetsen voor een cijfer (summatief) en meer leren door oefenen en reflectie (formatief handelen). Volgend jaar verlengen we de pilot van de toetsweken, waarin we de onderstaande zaken hebben verbeterd. Dank aan alle ouders, leerlingen en personeelsleden die hebben meegewerkt aan de evaluatie.

  • Er zijn drie toetsweken voor alle leerjaren, m.u.v. de examenklassen, zij hebben Schoolexamen (SE). De toetsweken lopen parallel met SE-periode 1, 2 en 3. Deze worden opgenomen in de jaarplanning.
  • In principe zijn de toetsweken van woensdag t/m dinsdag, niet na een vakantie. De toetsen uit het PTO starten om 09.10 uur. SE’s uit het PTA kunnen eerder starten.
  • Leerlingen doen ervaring op met toetsen met grotere hoeveelheid leerstof, opgebouwd in tijdsduur. Richtlijn is: klas 1 en 2 toetsen van 45 minuten, klas 3 en hoger toetsen van 45- 90 minuten.
  • Er zijn maximaal 10 toetsen in een toetsweek (twee toetsen per dag achter elkaar met een korte pauze ertussen). Toetsen hebben een maximale weging van 2.
  • De leerlingen hebben 1 herkansing na een toetsweek. Indien leerlingen dan ziek zijn, maken zij zelf afspraken met de vakdocenten om de toets in te halen. Herkansingen worden gedaan op een dinsdagmiddag.
  • Alle leerlingen hebben een leesboek bij zich voor als ze klaar zijn met de toets. De toets moet eerst ingeleverd zijn. Tassen staan vooraan in het lokaal bij het maken van de toetsen.
  • Leerlingen mogen 15 minuten voor het einde van de aangegeven toetstijd (alleen bij toetsen van langer dan 45 minuten) het lokaal verlaten en als de eindtijd van de toets voorbij is. Op een ander moment verlaten zij het lokaal niet. In verband met overlast/onrust mogen leerlingen in de toetsweek niet in de serre zitten.

Nieuwe en uitgezwaaide medewerkers

Jan Willem Kosten
docent aardrijkskunde

Mijn naam is Jan-Willem Kosten en sinds 1 maart ben ik docent aardrijkskunde op De Willem, locatie Zoomwijck. In mijn lessen neem ik de leerlingen graag mee om de wereld beter te leren kennen en begrijpen, ver weg en dichtbij. Voordat ik bij De Willem kwam werken, hield ik me bezig met digitale kaarten (ook wel GIS).

Hoewel de mogelijkheden van GIS legio zijn, was het werk mij iets te veel beeldscherm. Dus daarom de stap weer terug naar het onderwijs gezet, eerder was ik ook al docent.

Nog een geografische funfact: Samen met mijn vrouw Mirjam en mijn twee zoontjes Jeroen en Thomas woon ik in Ouderkerk aan den IJssel. In mijn vrije tijd trek ik er regelmatig op uit om vogels te bekijken. Ik zie uit naar een mooie tijd op De Willem! Hartelijke groet, Jan-Willem

Daniëlle Bijl
docent Duits, MAVO 

Ik wil mij graag aan u voorstellen. Mijn naam is Daniëlle Bijl en vanaf januari 2023 ben ik werkzaam als docent Duits op locatie Poortwijk. Ik ben getrouwd met Ton en samen hebben wij twee kinderen, Noa en Joël. Beide kinderen zitten op de Willem van Oranje. Ik woon in de Hoeksche Waard. Voor deze baan ben ik ruim twintig jaar werkzaam geweest bij de ING Bank. Het allerleukste aan die baan was het contact met de klanten. Ditzelfde geldt voor mijn baan als docent. Het contact en een relatie opbouwen met mijn leerlingen vind ik heel belangrijk. Maar waarom nu Duits? Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de Duitse taal en cultuur en vind het een mooie aanvulling op mijn economische achtergrond. Naast mijn baan als docent zit ik in het bestuur van schaatsvereniging District Hoekse Waard. Hier ben ik verantwoordelijk voor de financiën. Daarnaast ben ik al jaren een vaste vrijwilligster bij Trekkertrek Zuid-Beijerland. In de weekenden zijn wij met het gezin vaak te vinden in Renesse, waar wij een chalet hebben. Ik hoop u zo een klein beetje een inkijk te hebben gegeven in mijn leven. Graag tot ziens op De Willem!

Afscheid van collega’s


Jaco Jacobs, conrector havo bovenbouw, heeft m.i.v. 1 april afscheid genomen van onze school. Hij heeft ervoor gekozen om zijn onderwijsloopbaan voort te zetten dichterbij zijn woonplaats. Wij bedanken Jaco van harte voor zijn inzet voor onze school, vele jaren als docent biologie en de afgelopen twee jaar als teamleider en conrector.

Bart Lubbers, docent biologie, heeft eveneens onze school verlaten. Hij kiest voor een baan buiten het onderwijs en gaat bij de Ambulancedienst werken.

Aanmeldingen 2023-2024

In het nieuwe schooljaar 2023-2024 hopen wij 232 nieuwe leerlingen in de brugklas te begroeten. Dat is momenteel het aantal nieuwe leerlingen dat zich heeft aangemeld voor de tweejarige mavo-, mavo/havo-, (tto) havo/vwo- en (tto) vwo-brugklas. Zij zijn van harte welkom! Op woensdag 14 juni is er een kennismakingsmiddag voor deze leerlingen, waarop zij hun mentor en klasgenoten ontmoeten.

Mooi resultaat na verbouwingen

De afgelopen maanden is er volop gebouwd en verbouwd op locatie Zoomwijck. Met resultaat! Bij de entree is een zithoek gemaakt met een groot rond zitmeubel. Ook de conciërgeloge en het uitgifteloket van de kantine hebben een nieuwe uitstraling gekregen.

Een grote aanwinst is eveneens het Atelier. Op de plek van drie kunstlokalen is nu één grote werkruimte gemaakt waar drie klassen tegelijkertijd aan de slag kunnen en elkaar inspireren. Grote houten kubussen in het midden vormen een grote zitbank. Binnenkort wordt het Atelier in gebruik genomen door de leerlingen.


Reisverslag wintersportreis 3e klassen: 'onwijs fijne groep'

Leerlingen uit de 3e klassen hebben een heerlijke wintersportreis mee mogen maken! Op donderdagavond 16 maart vertrokken we met de bus naar Oostenrijk, waar we na een veilige en voorspoedige reis aankwamen bij onze accommodatie Hochfilznerhof in Hochfilzen (Tirol).

Iedereen kleedde zich in recordtempo om en we stonden al snel bij de verhuur in Fieberbrunn om alle materialen op te halen. Toen iedereen eenmaal met ski’s, stokken en skischoenen op de piste stond, kon het grote genieten beginnen. De zon scheen uitbundig en de temperaturen waren hoog genoeg om het allesbehalve koud te krijgen. Aan het eind van de dag is iedereen moe, heel en voldaan teruggegaan naar ons huis. Na het avondeten stond de activiteit Eisstockschießen in de planning, alwaar het een serieuze wedstrijd werd en er hard om de punten werd gespeeld. Na deze activiteit wilde iedereen graag gaan slapen.

De tweede dag stonden we op tijd op de piste en ook nu scheen de zon weer. De gevorderden hebben deze dag een tour gemaakt richting Saalbach en Hinterglemm en de beginners konden al mee naar boven om daar een andere piste uit te proberen en de rodelbaan. Na deze heerlijke dag sloten we af met zwemmen in Panorama Badewelt in St. Johann. De avond was pas echt compleet na een potje Twister en ook deze avond viel iedereen voldaan in slaap.


Glimlachen
De derde dag liet de zon zich iets minder zien, maar we hadden alsnog niets om over te klagen. De beginners hadden in deze dagen veel geleerd, waardoor er door iedereen in de middag vrij geskied kon worden. Prachtig om te zien hoe iedereen met elkaar naar beneden kwam en hoeveel er genoten werd! Die glimlachen op de gezichten zijn goud waard, dat is waar we het voor doen.  Al eindigde de dag niet voor iedereen goed, want in de liftjes werd er bijgehouden hoeveel de stand tussen Ajax en Feyenoord was en dat was niet voor iedereen even positief. Echter, dat heeft de pret niet mogen drukken. Ondanks dat de wedstrijd gevolgd kon worden, verkozen de leerlingen het skiën boven het kijken van voetbal, wat een compliment.

De terugreis verliep wederom voorspoedig en naar verluidt hebben de leerlingen de gehele dag thuis nodig gehad om bij te slapen.

Wij kijken terug op een heel geslaagde reis met een onwijs fijne groep en hopen dit nog veel vaker te mogen en kunnen doen.

Bernadette de Bruijne


Verslag Griekenlandreis

Van 27 februari t/m maandag 6 maart heeft een groep van 47 leerlingen en 4 docenten een indrukwekkende reis naar Griekenland gemaakt. Iedere avond zorgde leerling  Erik ‘t Jong voor een mooi verslag van de reis, Lieke van Leenen maakte de foto’s.

Op de laatste dag schreef Erik onder meer: ‘We kunnen terugkijken op een indrukwekkende rondreis. In acht dagen tijd hebben we kennisgemaakt met de pijlers van de westerse beschaving en de wereldwijde invloed van de oude Grieken. We zagen een land met een uitgebreide geschiedenis die eeuwen teruggaat, maar ook een land waar nog altijd veel maatschappelijke onvrede heerst. We genoten deze week niet alleen van de Griekse keuken, maar bewonderden ook het afwisselende landschap tijdens de busritten. Tijdens de trip leerden we elkaar beter kennen en vormden een vrolijk reisgezelschap’. 

Kijk hier voor het hele verslag.

Pasen

Pasen, het feest van de opstanding.

Het graf is open, Jezus is opgestaan.

Hij wil ons leren dat wij vol goede moed

en met liefde voor elkaar

na Pasen verder mogen gaan.

De Willem: toekomstgericht, uniek en verbonden.